La policia espanyola ja sap qui és i on es troba l’autor de dos assassinats i un intent d’homicidi comesos a la província d’Alacant. Els fets van tenir lloc a les localitats Los Montesinos, Elx i Torrevella l’any 2020. Des d’aleshores, els investigadors l’estaven buscant, però no sabien qui era. L’únic que tenien eren unes mostres d’ADN que no coincidien amb les de cap delinqüent fitxat per la policia. El passat mes de juliol, Policia Nacional i Guàrdia Civil van demanar col·laboració ciutadana i van compartir unes imatges d’una càmera de seguretat on es veia el presumpte culpable per veure si algú l’identificava. Era la seva última opció.

La resposta no va trigar ni 24 hores en arribar: uns amics del sospitós el van reconèixer. Es tracta d’un noi de 25 anys i d’origen rus que havia viscut des de petit entre els municipis de Torrevella i Elx. Segons els seus coneguts han explicat al programa En Boca de Todos de Cuatro, era una persona molt solitària, que semblava tenir problemes mentals i des dels 15 anys ni estudiava ni treballava. De fet, no s’han mostrat sorpresos en veure que en realitat es tractava d’un assassí en sèrie.

Va matar dues persones i en va intentar matar una altra en quatre mesos

El 16 de juliol de 2020, l’home va intentar matar per primera vegada. Va entrar al portal d’un bloc de pisos de Torrevella i va atacar amb un ganivet una veïna de l’edifici que en aquell moment estava netejant l’escala. Li va clavar diverses ganivetades i li va intentar tallar el coll mentre ella es defensava. Els crits d’auxili van alertar un altre veí, que va sortir a ajudar-la. L’agressor va sortir corrents i va fugir del lloc. És precisament en aquesta fugida quan la càmera de seguretat d’un negoci va gravar les imatges que acabarien ajudant a identificar-lo.

Poques setmanes després, ja al mes d’agost, va tornar a actuar a Los Montesinos. Aquesta vegada la víctima no va tenir la mateixa sort. Va ser un agricultor que treballava en una finca al que va clavar onze ganivetades i li va tallar el coll. El va trobar un company de feina pràcticament decapitat. Els investigadors de la Guàrdia Civil van poder trobar restes de sang a l’escenari del crim que no corresponien a la víctima, però no en van poder identificar el propietari.

El 6 de novembre de 2020 va cometre el seu segon assassinat a La Foia, una pedania d’Elx. La víctima va ser una funcionària judicial de 45 anys que havia sortit a passejar el gos pel carrer. L’assassí la va abordar per darrere i la va asfixiar fins a matar-la. El seu cadàver va ser trobat en una séquia. La Policia Nacional va processar el gos de la víctima i van poder localitzar ADN del presumpte homicida a la seva corretja. En ficar-lo a les bases de dades, va sortir que coincidia amb la de l'assassinat de l’agricultor, però encara no sabien a qui pertanyia.

La Guàrdia Civil i la Policia Nacional van començar a treballar plegats. Els investigadors van decidir revisar atacs similars amb arma blanca que s’haguessin produït per la zona i els va sortir una tercera coincidència amb aquell perfil d’ADN: l’intent d’homicidi a una dona en un edifici a Torrevella. Els investigadors van tirar el fil en aquest últim cas i van descobrir les imatges de les càmeres de seguretat on se’l veia fugint. Ja tenien un perfil d’ADN i una imatge borrosa de la seva cara, però encara no sabien qui era.

L’assassí va fugir a Rússia després dels crims i va matar una tercera persona

El temps anava passant i seguien sense poder identificar-lo, així que van decidir fer pública la seva imatge per si algú el reconeixia. En poques hores, els seus amics ja l’havien reconegut. Per fi sabien qui era. Els seus coneguts van explicar als investigadors que l’assassí, un home de 25 anys i nacionalitat russa, havia marxat al seu país poc després de cometre els crims i des d’aleshores no tenien cap notícia seva.

Els investigadors sabien que havia marxat a Rússia, però no sabien si seguia allà. La confirmació els va arribar el 24 d’octubre amb un missatge de la Interpol, tal com ha detallat ABC. L’home va ser detingut al seu país després de cometre un nou assassinat. Va matar a ganivetades una jove que sortia d’un estanc. Després del judici, va ser ingressat en un hospital psiquiàtric a Rússia, on continua a dia d’avui.