La Policia Nacional i la Guàrdia Civil han aconseguit identificar i localitzar l’autor de dos assassinats i un altre intent d’homicidi que van tenir lloc a la província d’Alacant l’any 2020. Es tracta de Nicolay Tishov, un jove d’origen rus que en el moment dels fets tenia 25 anys i vivia per la zona. Després de cometre els crims va fugir al seu país on va ser detingut unes setmanes més tard per matar una altra persona. Actualment, es troba ingressat en un centre psiquiàtric de Rússia.

Nikolay va canviar el seu comportament després de fer el servei militar

Nikolay Tishov va néixer a Rússia el novembre de 1995. Quan es van cometre els crims portava com a mínim 15 anys vivint a la província d’Alacant amb la seva mare, que era la responsable de diverses empreses immobiliàries de la zona de Torrevella que s’encarreguen de gestionar a lloguer per ciutadans russos. L’última casa on havien viscut entre 2016 i 2020 era a La Foia, una pedania d’Elx. A només dos quilòmetres de distància d’on van trobar el cadàver d’una de les seves víctimes.

Els seus coneguts expliquen que era una persona aparentment normal, fins que va marxar al seu país a fer el servei militar. Quan va tornar al cap de dos anys, el seu comportament havia canviat. No tenia cap feina, va començar a consumir alcohol i drogues de forma habitual i el seu comportament es va tornar molt violent. Va començar a tenir problemes psicològics, manies persecutòries i deia que escoltava unes veus que el parlaven.

De fet, mesos abans de començar a matar, la seva mare havia anat a l’Hospital de Torrevella per informar que el seu fill patia brots psicòtics i tenia por del que pogués fer. Els investigadors del cas el defineixen com un “assassí en sèrie desorganitzat”, tant pel caràcter psicòtic dels seus crims com pel fet que escollia les seves víctimes a l’atzar. El qualifiquen d'una persona d’una perillositat “extrema” i creuen que si no hagués acabat detingut a Rússia, hauria continuat matant per pur plaer.

L’assassí va matar dues persones i en va intentar matar una altra a la província d’Alacant

El juliol de 2020, el Nikolay va estar a punt de matar per primera vegada. Va accedir a un edifici de Torrevella i va atacar a ganivetades una dona que estaba fregant l’escala. Afortunadament, un veí va sentir els crits d’auxili de la víctima i va poder evitar el crim. L’home va fugir sense complir el seu objectiu. Ho aconseguiria setmanes més tard, ja a l’agost. La seva primera víctima mortal va ser un agricultor que treballava en una finca a Los Montesinos. Li va clavar més d’una desena de ganivetades i li va tallar el coll fins a pràcticament decapitar-lo.

El segon assassinat es va produir el 16 de novembre del 2020 a La Foia. La segona víctima mortal va ser una funcionària judicial a qui va atacar per darrere quan estava passejant el gos. La va estrangular fins a matar-la i va deixar el cadàver a una séquia. Aparentment, cap dels tres crims tenia relació entre ells i les víctimes no es coneixien. Els investigadors no els haurien relacionat si no fos perquè en els tres escenaris van trobar restes d’ADN de la mateixa persona.

La seva mare el va ajudar a fugir a Rússia

El mateix dia en què va matar una funcionària judicial a La Foia, la mare del Nikolay va comprar un bitllet d’avió pel seu fill amb la intenció que fugís a Rússia. L’assassí en sèrie va aterrar a Moscú el 20 de novembre. Ni un mes després, el 15 de desembre, era detingut per la policia russa. Havia matat una tercera persona al seu país. La víctima era una dona a qui va apunyalar quan sortia d’un estanc. Va ser jutjat per aquest crim i ingressat en un centre psiquiàtric. Allà és on l’han localitzat els investigadors espanyols després d’haver identificat Nikolay Tishov com l’autor del doble crim a la província d’Alacant.