Les trucades de teleoperadores i empreses de subministraments, com el gas o l'electricitat, són gairebé una tradició. A qualsevol hora, sigui en l'horari laboral o en moments intempestius, fins i tot caps de setmana, agafem el telèfon i escoltem el típic discurs d'una millor oferta d'internet, una promoció per canviar de companyia o una enquesta de satisfacció. Tanmateix, més enllà de ser una molèstia, algunes d'aquestes trucades són perilloses.

Alerta per les estafes telefòniques fingint ser empreses

En plena època d'internet i xarxes socials, les estafes campen al seu aire a través d'emails, SMS o fins i tot WhatsApp, encara que les telefòniques continuen sent unes de les més detectades. De fet, hi ha números que, gràcies també a fòrums i comunitats online, han estat detectats i catalogats com a "spam", alertant que es tracta de possibles estafes. És per això que cada vegada cal anar més amb compte a l'hora d'agafar una trucada de número desconegut.

Trucada|Crida de telèfon / PxFuel

Hi ha trames de delinqüència que es fan passar per empreses de subministraments per estafar per telèfon / PxFuel

Entre aquests números, hi ha alguns que es repeteixen sempre en les denúncies per estafa, aquells que fingeixen ser una companyia, institució o entitat bancària per intentar que donem les nostres dades personals i poder accedir als nostres comptes bancaris o suplantar la nostra identitat per a finalitats criminals. Aquesta setmana, segons el portal especialitzat Tu Experto Tecnológico, el número més denunciat és el 960302419, que en menys d'un dia acumulava ja 3.000 denúncies i reports en fòrums i xarxes socials.

Aquests són els números més denunciats com a spam o estafa

Tanmateix, no és, ni de bon tros, l'únic, ja que les trames de ciberdelinqüència moltes vegades utilitzen diferents números per bombardejar les seves víctimes amb trucades i acabar aconseguint les dades necessàries per estafar-nos. Entre altres tants, hi ha diverses combinacions telefòniques que aquests dies estan sent especialment denunciades com a "spam", "sospitosa" o "perillosa". Es tracta de les següents:

  • 854 569 396
  • 919 543 822
  • ​960 30 18 43
  • 854 56 93 82
  • 960 30 16 87
  • 931 22 50 81
  • 955 31 00 43

En cas de rebre una trucada d'un d'aquests números, es recomana no respondre mai i bloquejar el número. I allà hi ha el quid de la qüestió: Com bloquejo els números spam en un mòbil Android i en un iPhone?

Com bloquejar els números spam? Truc per a Android i iOS

En primer lloc, si tenim un mòbil amb sistema operatiu Android, tenim la possibilitat directa d'activar un detector de spam que ens adverteix quan un número és sospitós d'estafa o de ser una trucada comercial. Per activar el detector, només haurem d'entrar a l'aplicació "Telèfon" i anar a "Configuració" -normalment es troba en tocar els tres punts a la cantonada superior dreta del mòbil-, on trobarem l'opció "Identificació de trucades i spam", que ens permetrà gestionar aquest tipus de trucades i accionar els avisos quan un número sigui sospitós.

trucada telèfon - pixabay

És important detectar les anomenades spam per evitar estafes / Pixabay

D'altra banda, si utilitzem iOS, el sistema operatiu dels iPhone, haurem de seguir un altre procediment. Amb iOS 13 i versions posteriors, es pot utilitzar l'opció "Silenciar números desconeguts", que bloqueja tots els números de telèfon amb què mai no hem tingut contacte i no tenim guardats, encara que si hem intercanviat SMS o algú l'ha compartit amb nosaltres per email, sí que es rebran les trucades.

Aquest truc, tanmateix, és poc precís i pot silenciar també trucades que sí que volíem rebre. Per això, es recomana descarregar una aplicació que detecti l'"spam" i activar-les des de la configuració del mòbil per a aquestes apps les bloquegin o ens mostrin de qui es tracta, i així poder triar si agafar el telèfon o no.