Un nou cas d'abusos sexuals a les escoles de Catalunya ha tornat a sortir a la llum. Tot ha vingut arran d'una denúncia que un exalumne d'un centre educatiu de Valls (Alt Camp) ha interposat davant dels Mossos d'Esquadra contra un professor, ara jubilat, per presumptes agressions sexuals recurrents mentre estudiava cinquè i sisè de primària. Aquesta acusació arriba després de l'esclat de casos a diferents col·legis del país, molts d'ells mediatitzats, com els ocorreguts als centres adscrits a institucions religioses catòliques com La Salle o els Maristes. Sobre l'últim, a més, s'ha sabut aquest dijous que el professor d'educació física del centre dels Maristes de Sants-Les Corts, Joaquín Benítez, ha ingressat finalment a presó.

Cap persona detinguda pel cas d'abusos de Valls

De moment, no s'ha detingut cap persona pels fets denunciats per l'exalumne de l'escola de Valls. No obstant això, la policia catalana ha obert una investigació per esclarir i comprovar els presumptes abusos a l'aula. L'home que suposadament van agredir durant dos cursos de primària ha anat aquest dimecres a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de la capital de l'Alt Camp a interposar la denúncia oficial. El seu advocat, David Peña, l'ha acompanyat en aquest procés i ha assegurat que "el tema està judicialitzat i hi ha secret de les actuacions".

L'escola, en un comunicat, han animat les víctimes a denunciar els fets i s'ha sumat al rebuig de qualsevol tipus d'abús. El mateix que ha manifestat la Conselleria d'Educació de la Generalitat de Catalunya: "una condemna enèrgica davant qualsevol tipus d'abús". El centre educatiu, a més, ha volgut expressar la seva filosofia d'ensenyament a la nota difosa: "el nostre dia a dia és també treballar amb els nostres nens i nenes per prevenir-los i/o ajudar-los en tots els abusos i desequilibris socials i de gènere que poden anar trobant al seu entorn". 

Casos anteriors a Catalunya, els més mediàtics: Maristes i La Salle

Aquest cas arriba després de mesos i anys de denúncies a Catalunya pels presumptes (molts d'ells ja jutjats) abusos de professors vers alumnes menors a les escoles. Els més mediàtics, potser, s'han donat a Barcelona. L'últim, el professor d'educació física dels Maristes de Sants-Les Corts, Joaquim Benítez, ha entrat a la presó de Puig de les Basses de Figueres (Alt Empordà) aquest dijous per agredir sexualment quatre alumnes del centre, per la qual cosa va ser sentenciat a 21 anys i 9 mesos de reclusió penitenciària el 2019 per l'Audiència de Barcelona.

L'altre grup molt mediatitzat han estat les escoles de La Salle, especialment les de Montcada i Reixac (Vallès Occidental) i Premià de Mar (Maresme). En aquest cas, el religiós Jesús Linares (que va morir als 90 anys aquest octubre) estava acusat dels principals abusos sexuals en ambdós centres educatius i encara va saber-se més després que l'escriptor Alejandro Palomas obrís una causa al jutjat d'instrucció número 3 de Mataró (Maresme). Ara, després de tots aquests casos i molts més no mencionats, arriba un altra alerta d'un presumpte abús sexual d'un exprofessor jubilat a un exalumne d'un col·legi de Valls.