Tres exalumnes del centre religiós La Salle de Premià de Mar (Maresme) han denunciat davant els Mossos d'Esquadra el professor Jesús Linares per abusos sexuals, segons avança El Periódico. Aquests nous testimonis podrien canviar el rumb del cas, ja que la causa judicial contra el pederasta Linares estava a punt d'arxivar-se perquè els fets de la resta de les víctimes havien prescrit. En canvi, els casos de les exalumnes possiblement són vigents, una condició que valora actualment la Fiscalia de Mataró.

Linares va abusar, d'almenys, 15 estudiants

La investigació contra el germà religiós va començar després que l'escriptor Alejandro Palomas denunciés que havia estat violat per Linares durant la dècada dels setanta. Caso Abierto va iniciar una investigació per trobar més víctimes del pederasta. En total, 15 persones havien patit abusos per part del professor. Malgrat que les víctimes van denunciar els fets davant els Mossos, totes eren delictes prescrits. Davant la possibilitat d'arxivar el cas, la Fiscalia de Mataró va alertar als agents de la policia catalana que en un reportatge elaborat per aquest diari apareixien dues víctimes els delictes de les quals seguien vigents, però que no estaven denunciats. 

Les noves denúncies, claus per a poder jutjar Linares

Els Mossos es van posar en contacte amb les dues exalumnes de La Salle de Premià. Finalment i després de parlar amb la policia, van decidir presentar denúncia. Una d'elles, S., va denunciar fa dues setmanes, mentre que l'altra, I.C., va formalitzar la denúncia fa pocs dies. 

"Ens posava el termòmetre amb qualsevol excusa, encara que no ens fes mal res. Aprofitava el contacte per tocar-nos els pits. O volia que ens asseguéssim damunt seu i gairebé sempre tenia una erecció". La víctima I.C. ha explicat els terribles moments que va viure en el centre religiós, al que Linares va tornar al curs escolar 2003 - 2004. L'exalumna ha situat els abusos en el curs 2006 - 2007 i ha aclarit que es van repetir durant els anys posteriors. La dona declara que finalment va prendre consciència sobre que allò que estava passant no era normal, però no va denunciar-ho. Jesús Linares va abandonar l'escola el curs 2016-2017.

Les dues denúncies són claus en el cas i permetran a la Fiscalia de Mataró contextualitzar amb precisió els abusos sexuals perpetrats pel germà religiós. A banda de les dues exalumnes, també n'hi ha una tercera, que pertany al mateix centre. Ara, les víctimes només esperen que aquestes noves denúncies estiguin tan vigents amb la de S., ja que és fonamental per tirar endavant l'acusació contra Linares.

Linares va violar Palomas en una casa de colònies

Actualment, Jesús Linares té més de 90 anys i viu en una propietat de l'organització religiosa de La Salle. Va començar a treballar a l'escola de Premià de Mar a finals de la dècada dels seixanta. Era professor de Llengua i Literatura Castellana i era responsable del servei d'infermeria i impulsor de l'equip de futbol del centre. Durant els cursos escolars  75-76 i 76-77, Linares va violar l'escriptor Palomas quan aquest tenia entre 8 i 10 anys. Els fets van tenir lloc en una casa de colònies. De fet, la reputació del germà religiós ja es coneixia al centre. Segons els alumnes, "era un secret a veus".