15 anys de presó. Aquesta és la condemna que l’Audiència Provincial de Madrid li ha imposat a una mare que l’any 2012 va matar la seva filla acabada de néixer i la va tirar a un contenidor de les escombraries. El jurat popular l’ha considerat culpable d’un delicte d’assassinat amb l’agreujant de parentiu. La sentència considera provat que Mayra Irene A.A., de nacionalitat equatoriana, tenia disminuïdes les seves capacitats per entendre els seus actes a causa de la situació hormonal postpart, del fet que tenia una altra filla de pocs mesos, que travessava una crisi amb la seva parella i que no tenia ingressos econòmics.

La mare assegura que la nena ja havia nascut morta

L’acusada va ser detinguda l'abril de 2021, gairebé nou anys després del crim, quan el cadàver del nadó va aparèixer en un centre de tractament de residus urbans de Valdemingómez, als afores de Madrid. La mare es va defensar al judici dient que la petita ja havia nascut morta i que ella la va deixar a un contenidor d’escombraries embolicada amb una manteta i amb un crucifix “en senyal de dol”. El pare del nadó, en canvi, no sabia ni que la parella estava embarassada ni que havia tingut una filla.

Segons la sentència, la dona va donar a llum una nena viva la matinada del 20 de maig de 2012. Segons l’informe pericial, la petita no presentava cap mena de malformació ni patologia d’etiologia natural i es trobava en perfecte estat de salut. Després de parir, la condemnada va començar a colpejar violentament el nadó acabat de néixer, amb la intenció de posar fi a la seva vida i sent conscient que no es podia defensar. Li va donar forts cops al cap que li van provocar la fractura dels dos parietals i una important hemorràgia subdural. A més, la va estrangular i asfixiar fins que va deixar de respirar. La condemnada a 15 anys de presó portava en presó preventiva des de la seva detenció.