L’Audiència de Cantàbria ha condemnat a 15 anys de presó Carmen Merino, l’acusada de matar la seva parella a Castro Urdiales, decapitar-la i entregar el seu crani a una amiga dins una capsa. La sentència, contra la que es pot presentar un recurs d’apel·lació, considera que és autora d’un delicte d’homicidi amb l’agreujant de parentiu i li imputa la pena màxima per aquests casos. També obliga a l’autora del crim a indemnitzar amb 18.000 euros al germà de la víctima i amb 20.000 euros a cada un dels seus fills.

En el judici, celebrat el passat mes de novembre amb jurat popular, es va declarar culpable Carmen Merino de posar fi a la vida de la seva parella, Jesús María Baranda, el febrer de 2019. Segons la resolució, la dona va participar de forma activa en el crim i ho va fer amb la intenció d’aprofitar-se econòmicament dels seus béns i diners, ja que havia estat nomenada com l’hereva universal en el seu testament. Tot i això, no ha estat condemnada per assassinat, pel fet que no s’ha pogut provar que li donés una alta dosi de diazepam per posar fi a la seva vida i que no es pogués defensar.

La sentència considera que els motius del crim de Castro Urdiales eren econòmics

La sentència apunta que la suma de les proves indiciàries i la troballa del cap de la víctima porten al jurat a considerar acreditat que va matar la seva parella i es va desfer del cadàver, excepte del cap. El crani el va entregar a una amiga dins una capsa dient-li que eren joguets sexuals, sabent que en denunciar la desaparició de l’home registrarien el seu domicili. Els motius pels quals va conservar aquesta part del cos es desconeixen, però des del jurat creuen que la intenció era deixar-lo en un lloc on es pogués trobar fàcilment al cap d’uns anys per poder confirmar la defunció i cobrar l’herència, ja que per desaparició s’hagués hagut d’esperar deu anys.

L’escrit assenyala que la defensa va fer èmfasis en el fet que no se sabien les causes de la mort, però el magistrat considera que si fos una mort natural o accidental, la dona no l’hagués decapitat i fet desaparèixer el cadàver. A més, diu que l’acusada no va voler desacreditar els indicis que hi havia sobre la seva culpabilitat i es va limitar a contestar les preguntes de la seva defensa. Entre aquests indicis hi ha la troballa del crani, les retirades de diners que va fer amb la targeta de crèdit de l’home després de la seva desaparició, les cerques a internet sobre com decapitar un cos o com desfer-se d’un cadàver, la neteja a fons del domicili o el fet que els missatges que Jesús Mari enviava suposadament des de Portugal es feien des de Castro Urdiales.

L'autora del crim de Castro Urdiales, condemnada a la màxima pena possible

Per tot això, el president del jurat considera provat que Carmen va cometre un homicidi amb l’agreujant de parentiu i la condemna a 15 anys de presó, el temps màxim establert a la llei per aquests casos. “Li hem d’imposar la pena màxima, perquè no podem deixar de considerar que va decapitar la víctima i va ocultar la resta del cadàver, accions per fer desaparèixer les proves que van més enllà d’un autoencobriment impune”, afegeix la sentència, que acaba dient que “de la condemnada depèn que la resta del cos aparegui algun dia”.