Posar una contrasenya no és un tema lleuger. Cal pensar-hi bé, sobretot si la paraula de pas serveix per entrar en comptes crítics, com el de la banca en línia, on guardem tots els nostres diners. Cada vegada són més freqüents les estafes fetes des de tot el món que, mitjançant enginyeria social o força bruta, aconsegueixen apoderar-se de contrasenyes i accedir als teus comptes. Els estafadors professionals han millorat les seves tècniques, i hi ha poques mesures de seguretat que els hi puguin resistir. La seguretat global i la capacitat de la policia van un pas enrere de la destresa dels ciberdelinqüents, que, amb els grans beneficis que obtenen, poden invertir milions per ser més perillosos.

La seguretat 100% no existeix, i els Mossos reconeixen que van per darrere dels lladres. Actualment, una part important de la feina policial és conscienciar la societat dels perills dels hackers internacionals per millorar les nostres eines de defensa. Tant els ciutadans com la policia només es poden intentar defensar. L'ofensiva contra els hackers, ara mateix, i menys des de Catalunya, és gairebé impossible. Per això, tot i que els Mossos d'Esquadra han desplegat plans concrets contra el cibercrim i han creat una comissaria general tecnològica, encara estan a anys llum de poder combatre la ciberdelinqüència, un tipus delictiu creixent, molt especialitzat, que genera milions de beneficis il·lícits i que sovint està relacionat amb les organitzacions del crim organitzat, les quals han trobat en les estafes un nou modus vivendi.

Fer servir lletres complicades per posar-ho més difícil

Sigui com sigui, en aquesta estratègia de contenció, els Mossos d'Esquadra fa mesos que, a falta de poder fer-hi res més, llancen missatges de consells per, si més no, fer-ho més difícil als lladres. El darrer truc que han explicat és l'ús d'una lletra de la grafia catalana que és gairebé única al món: la ç, la ce trencada, en les contrasenyes. Fer servir aquesta lletra, que no apareix a molts teclats d'arreu del món (a més del català, també es fa servir en portuguès, francès, occità, albanès, turc i àzeri), complica la feina als hackers. Si els ciberdelinqüents no tenen aquesta lletra al seu teclat, és molt més difícil que accedeixin al teu compte i et pirategin les claus d'accés.

Evidentment, hi ha mil maneres d'aconseguir aquesta lletra, sigui amb teclats virtuals o altres eines, com també nosaltres podem escriure lletres d'altres teclats, però en el modus operandi dels ciberdelinqüents, que tenen milions de possibilitats d'accedir a comptes a tot el món, si ho fem una mica més difícil, generem una capa més de seguretat. No pot ser l'única mesura; fer servir la 'ç' en una contrasenya no és el mètode definitiu ni ens salvarà de ser víctimes d'estafes, però ho posarà una mica més difícil als lladres digitals, que potser optaran per comptes que no tinguin aquest caràcter. És important combinar aquest consell dels Mossos amb altres mesures d'autoprotecció: no fer clic en enllaços estranys, desconfiar d'ofertes i canviar la contrasenya de tant en tant, especialment si es creu que s'ha pogut comprometre la seguretat.

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!