Ja ha arribat un dels dies més esperats de l'any. Cada 22 de desembre, la sort toca a la porta d'alguns escollits i omple els cors d'il·lusió en forma d'un dècim premiat de la Loteria de Nadal. Els delinqüents, però, aprofiten aquest dia per lucrar-se a costa de les persones menys afortunades, oferint-los la venda de suposats bitllets amb un número guanyador que, per algun motiu o algun altre, no poden cobrar. Aquest engany es coneix com l'estafa del "tocomotxo" i, desgraciadament, és més comú del que sembla.
Què és l'estafa del 'tocomotxo'?
En primer lloc, el terme "tocomotxo" possiblement ha derivat de l'expressió "tocó mucho", la qual fa referència als diners que la víctima suposadament rebré si cau en la trampa. La manera de fer dels estafadors és la següent: s'apropen a algú pel carrer, generalment persones grans, oferint-los un dècim premiat que no poden cobrar. La quantitat de diners que demanen a canvi no seria res en comparació amb el premi que l'"afortunat" podria anar a reclamar en qualsevol sucursal del BBVA o de CaixaBank, les dues úniques entitats bancàries autoritzades per la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l'Estat per fer-ho amb premis que superin els 2.000 euros.
En moltes ocasions, els delinqüents porten amb ells una falsa llista amb els números premiats en el qual, per descomptat, surt el seu dècim. En d'altres, apareix una altra persona, aparentment desconeguda, que dona credibilitat a l'estafador fent veure que hi confia. I, en gairebé tots els casos, acaben acompanyant les víctimes fins als seus bancs per fer l'extracció dels diners que els han de pagar a canvi del premi de la loteria. Per evitar caure en aquesta estafa, no hem d'acceptar cap dècim que ens vulguin vendre pel carrer, per molt temptador que sembli la quantitat que ens prometen guanyar.
🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!