Les noves tecnologies, els delinqüents que fan servir tècniques híbrides o les fotografies poden acabar en grans estafes. L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha alertat dels fraus, concretament les ciberestafes, i ha demanat prendre consciència i adquirir habitats per tenir una vida digital més segura. Però més enllà d'això, quines són les principals causes o perills actuals que poden acabar en estafes recurrents per tots nosaltres?
Les contrasenyes i la Intel·ligència Artificial
Primer comencem amb els casos més habituals: les contrasenyes i les noves tecnologies. L'empremta digital i el reconeixement facial són els sistemes de bloqueig del telèfon mòbil més segurs, fonamentalment perquè són únics per a cada persona. Dit això, i un cop tenim protegit el nostre dispositiu, hem d'anar alerta amb què publiquem a les xarxes socials i fins i tot quines fotografies compartim amb la Intel·ligència Artificial (IA). "No és convenient fer públiques moltes fotos o vídeos de menors a la xarxa, i encara menys etiquetar persones per ampliar-ne la difusió. Fer això dona pistes de l'activitat d'aquestes persones i, amb eines d'IA i d’enginyeria social, es poden arribar a crear situacions desagradables", recorda l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya.
D'altra banda, continuant amb el tema de les contrasenyes, s'ha d'estar alerta amb la filtració de dades a la dark web, principalment per correu electrònic o per les xarxes socials. La suplantació d'identitat pot ser comuna en aquests casos i, en cas de tenir evidències que t'han robat el teu compte, sigui quina sigui la plataforma, és recomanable canviar-la però també tenir un doble factor d'autentificació. Aquest espai preventiu afegeix una "capa extra de protecció", asseguren.
Diferents tipus d'estafes: WhatsApp, Telegram, SMS, QR, híbrides...
Fins ara hem tractat tots els casos de com podrien fer-se amb les teves dades, però el principal problema ve, a més de per la suplantació d'identitat, quan accedeixen també als teus comptes bancaris. Per exemple, els enllaços que arriben per correu o per WhatsApp o Telegram. S'ha d'anar amb compte que vinguin de fonts fiables perquè poden amagar un programari maliciós que es quedi amb les teves dades bancàries, si les acabes introduint i et buiden el compte.
Hi ha moltes modalitats de ciberestafes, també la que és a través dels codis QR o les híbrides, a les quals es combina un correu electrònic amb una trucada posterior. Si no estem segurs, no escanegem o fem les accions que ens demanen. En qualsevol cas, a més de les recomanacions anteriors, si has estat víctima d'una estafa sempre has d'anar a denunciar-ho davant de la policia, siguin els Mossos d'Esquadra o qualsevol altre cos policial amb competències en aquest àmbit.
🔴 Has estat víctima d'una estafa relacionada amb la ciberseguretat? Explica el teu cas a ElCaso.cat! Envia un correu a redaccio@elcaso.com.