Estem acostumats a tota mena d'estafes digitals, des de missatges del banc falsos fins a trucades internacionals, però ningú no s'esperava pas que les protagonistes d'una estafa fossin les vaques. Pot semblar una broma, però a l'Uruguai, el país amb més vaques del món, amb tres vaques per cada deu habitants, no causa gens de gràcia. Tot va començar l'any 1999, quan una empresa anomenada Conexión Ganadera va plantejar una forma revolucionària de guanyar diners: la inversió en vaques.

El sistema era senzill, qualsevol persona podia invertir diners i Conexión Ganadera es comprometia a comprar l'equivalent a la inversió en vaques i les aniria engreixant. L'inversor rebia un percentatge de rendibilitat, a l'inici era un 20%, y actualment oscil·lava entre el 7% i l'11 %. Quan acabava el període, es venia la vaca per un preu molt superior a l'invertit, cosa que permetia a l'empresa poder pagar els costos del model de negoci i, fins i tot, endur-se un benefici. Durant 25 anys, tothom va quedar satisfet amb aquesta iniciativa, però enguany l'empresa ja no podia finançar els costos i s'ha descobert que totes aquelles vaques uruguaianes mai van existir.

Aquest 2025, l'empresa va confessar que no podria pagar els 400 milions de dòlars americans que pertocaven, ja que només en tenia 150. L'empresa havia començat amb un objectiu legítim, però a partir de cert punt ja no era solvent i pagaven els beneficis d'uns inversors amb els pagaments que feien els altres, és a dir, es van convertir en un sistema de Ponzi. Un dels principals inversors havia abandonat la iniciativa, causant una pèrdua de 100 milions, el que va fer evident pels seus directors que el negoci ja no aguantava. Un dels promotors, en ser conscient del que l'esperava quan es fes públic el desastre, va agafar el seu cotxe i es va estavellar contra un arbre a més de 200 km/h, posant fi a la seva vida. Després d'això, els altres implicats al·legaven que Basso, qui s'havia suïcidat, era l'únic que sabia que allò no era un negoci legítim, sinó una estafa.

Quan es va revelar l'estafa, l'Uruguai va quedar trasbalsat. Després de més de dues dècades, es tenia una confiança cega en el negoci i, per sospitós que fos que criant vaques es poguessin generar tants diners, la gent ja no s'ho qüestionava, al cap i a la fi, tenien vint anys d'evidència que els diners acabaven arribant. La investigació posterior va descobrir que més d'un 70% dels clients ni tan sols tenien la seva representació en vaques i que els diners s'anaven movent per més de 30 empreses satèl·lit.

El gran perill dels esquemes Ponzi

Els esquemes Ponzi s'han convertit en una de les estafes més comunes del nostre dia a dia. També coneguda com a estafa piramidal, aquesta forma de guanyar diners és molt senzilla, motiu pel qual funciona tan bé. El plantejament és el següent: algú contacta amb tu sobre una idea multimilionària i, si en vols formar part i fer-te ric, només has de fer dues coses, pagar una petita suma per entrar i aconseguir que s'hi apuntin més persones, que també faran la seva aportació i hi involucraran més persones, i així indefinidament. Els esquemes Ponzi rarament generen benefici perquè sigui una bona idea, sinó que els diners provenen dels nous membres. 

Imaginem unes accions de borsa: el primer en compra a un preu molt baix, llavors convenç dues persones que aquelles accions pujaran molt de valor i que les comprin. Aquests dos nous individus ho fan i n'involucren 4 més, i així successivament. El valor de les accions anirà creixent a mesura que entri gent a l'estafa, creant l'efecte que realment és una bona idea, però finalment arriba el moment en què s'enfonsa. Quan consideren que ja s'ha inflat prou el preu, el primer de la llista ven les seves accions, després ho fan els seus amics, després els amics dels amics... Els primers a vendre, que també van ser els primers a comprar, tenen uns beneficis enormes, uns ingressos que realment paguen els de més avall de la piràmide.

Els últims a haver comprat han pagat un preu astronòmic, però com que també són els últims a vendre, quan arriba el seu torn, l'acció ja no té gairebé cap valor. Mentre que els primers fan una inversió mínima i en treuen un rendiment enorme, els últims s'arrisquen comprant a preus molt alts i perden tots els seus diners. Per això és molt important, si ens comenten que hi ha una gran oportunitat d'inversió, estirar una mica del fil i esbrinar com se n'ha assabentat la persona que ens avisa, ja que potser ens trobem a la part més baixa d'una estafa que ens deixarà les butxaques buides.

🔴 Has estat víctima d'una estafa relacionada amb la ciberseguretat? Explica el teu cas a ElCaso.cat! Envia un correu a redaccio@elcaso.com.