És habitual anar amb peus de plom quan comprem coses per internet, ja que mai se sap si el producte que estem adquirint és realment el que s'anuncia o, a vegades, ni tan sols sabem si ens arribarà. D'altra banda, acostumem a estar tranquils quan som nosaltres qui venem un producte, ja que l'habitual és cobrar els diners i després enviar el producte, però això no vol dir que no ens pugui estafar un comprador. De fet, és més habitual del que podem pensar. Això és exactament el que va passar a un gallec qui venia un iPhone 13 Pro Max i es va quedar sense mòbil i sense diners.
L'home va posar el telèfon a la venda a un preu de 1.300 euros, un cost més elevat que el de moltes botigues, però que estava justificat per la demanda que tenia l'aparell electrònic. Un potencial client va respondre l'oferta dient que estava interessat en el producte i va acceptar el preu establert sense negociar. Després d'una breu conversa, el venedor va rebre el pagament i va enviar el mòbil, donant per finalitzada una transacció com qualsevol altra, o, si més no, això creia.
Després de rebre el dispositiu, el comprador li va dir que l'iPhone estava bloquejat per iCloud, un problema habitual en mòbils robats. El venedor es va estranyar, però va acceptar tornar-li els diners, que el client li enviés el telèfon i cancel·lar el procés de compra. El problema va ser que, un cop li va tornar els diners, el comprador es va desentendre completament del tema i ja no li va contestar més missatges. Per tant, el venedor acabava de perdre 1.300 euros i s'havia quedat sense el mòbil.
Un any de presó per l'estafador
Quan va entendre que l'havien robat, el venedor es va posar en contacte amb les autoritats i va denunciar l'estafador. El judici ha donat la raó a l'home que va quedar-se sense diners ni telèfon després que aquest demostrés que el mòbil mai havia estat bloquejat i que el client no li havia retornat ni els diners ni el mòbil. L'Audiència Provincial de Pontevedra ha condemnat l'estafador a un any de presó i l'ha fet pagar una indemnització de 1.300 euros al denunciant. No se sap què ha passat amb el mòbil, però com que la víctima ha rebut els diners, es dona el cas per tancat.
🔴 Has estat víctima d'una estafa relacionada amb la ciberseguretat? Explica el teu cas a ElCaso.cat! Envia un correu a redaccio@elcaso.com.