A tothom li pot passar que es quedi sense connexió en casos específics, com pot ser al tren o si s'està passejant per la muntanya, però si el teu telèfon es queda sense connexió sovint, revisa el teu compte bancari, perquè podries ser víctima d'una estafa. Si, sense ser-ne conscient, has entrat en un enllaç fraudulent o has descarregat algun arxiu que li dona accés al teu telèfon a un ciberdelinqüent, podrien estar-te deixant sense connexió per robar-te sense que te n'adonis. Un cop tenen les teves dades, poden demanar un duplicat de la teva targeta SIM.

La pèrdua de connexió sense motiu aparent podria ser un senyal que la teva targeta SIM ha estat duplicada i un lladre podria estar fent compres amb les teves targetes o fent-se passar per tu per estafar persones que tinguis agregades als contactes. Tot comença amb l'obtenció de dades: sovint, aquesta mena d'engany passa després que ens hagin convençut, fent-se passar per treballadors, de donar-los informació com el nostre número, contrasenyes personals o codis de verificació. Amb aquesta informació, es crea un duplicat de la teva targeta SIM, i, en activar-la, el teu mòbil perd la connexió.

Els lladres poden aprofitar l'accés a la teva targeta per tenir també les teves dades i fer compres o transferències en nom teu.  Sovint, també utilitzen els teus comptes per interceptar missatges de text i fer-se passar per tu per aconseguir diners o dades dels teus amics, o contactar amb proveïdors de serveis com el banc, botigues o plataformes i fer compres en nom teu. A més, com que quan fan això no tens connexió, no t'arribarà cap notificació del banc ni de cap botiga avisant-te que estàs gastant aquests diners.

Mai hem de compartir dades personals amb desconeguts

Les recomanacions de la Guàrdia Civil per evitar aquests problemes són aplicables a tota mena d'estafes digitals. S'ha d'evitar compartir dades bancàries o que puguin comprometre la nostra seguretat a través de trucades, missatges o SMS si no estem completament convençuts de qui hi ha a l'altra banda de la conversa. Si no es dona la informació, és molt més complicat ser víctima de hackeig. També és important revisar sovint el compte bancari, així es pot veure si els càrrecs que hi apareixen són nostres o d'origen desconegut.

🔴 Has estat víctima d'una estafa relacionada amb la ciberseguretat? Explica el teu cas a ElCaso.cat! Envia un correu a redaccio@elcaso.com.