Les trucades telefòniques ens faciliten molt la vida, ja que ens permeten parlar amb qualsevol persona des d'arreu del món. Són una eina ideal, però, per desgràcia, també poden ser perilloses en algunes circumstàncies específiques. Els criminals han evolucionat i ara un de cada cinc delictes es fa a través de mitjans digitals com el mòbil o l'ordinador. Des d'ElCaso.cat ja vam avisar d'alguns números de telèfon que és millor no agafar, i ara n'afegim de nous per estar encara més segurs i actualitzats.
Prefixos com el +32, +31 o el +359 són de països estrangers, aquests en particular pertanyen a Bèlgica, Països Baixos i Bulgària respectivament, però poden trucar de molts més llocs, tant d'Europa com de qualsevol altre continent. Els estafadors sovint utilitzen aquests números perquè són de tarifació especial, és a dir, que si truques a un d'aquests telèfons et poden cobrar fins a tres euros per minut de trucada, per tant, millor no fer-ho. En altres ocasions, la trucada no busca fer-nos pagar per la conversa, sinó que molts cops aquesta mena de números s'utilitzen per estafes més elaborades. Sovint es tracta de casos de phishing, en què els ciberdelinqüents es fan passar per treballadors d'alguna empresa per tal de demanar-te dades personals com contrasenyes, codis de verificació o informació bancària. Sempre s'ha de desconfiar si ens demanen aquesta mena detalls per telèfon, ja que les empreses reals no ho fan si no és estrictament necessari.
Com podem evitar els enganys?
Per evitar ser víctimes d'aquesta mena d'estafes, el més senzill és no agafar el telèfon si no coneixem el número que ens truca. A vegades, però, pot ser que estiguem esperant una trucada o, que encara que no n'esperem cap, ens truqui algú sense cap mena d'intenció de robar-nos. Si tot i no saber qui ens truca decidim agafar la trucada, és molt important estar atent. En cas que ens parli una veu robòtica, s'ha de penjar directament, ja que són tàctiques que fan servir els estafadors per poder trucar a milers de persones per minut. Si, d'altra banda, ens diuen que són del banc, de la llum o de qualsevol altre servei, no els hem de donar cap dada si no ens demostren ben clarament que realment treballen allà. Si et diuen que hi ha algun problema, és millor penjar, trucar al banc o a l'empresa per la qual diuen treballar i preguntar si allò és cert, i, si es tracta d'un tràmit en què cal donar les nostres dades, sempre és millor fer-lo en persona.
🔴 Has estat víctima d'una estafa relacionada amb la ciberseguretat? Explica el teu cas a ElCaso.cat! Envia un correu a redaccio@elcaso.com.