El conegut xef gadità Ángel León és conegut per tenir tres estrelles Michelin i tres sols Repsol, per promoure la sostenibilitat a l'alta cuina i pels seus menús marins. Per alguna cosa se li diu el "xef del mar". Tanmateix, també es mostra molt crític amb alguns aspectes del sector, tal com ha admès.
El xef Ángel León al descobert
Ho va fer aquesta setmana en el programa de Cuatro Planeta Calleja, en el qual va viatjar al costat del presentador, Jesús Calleja, a Dubai i va parlar obertament sobre el sector en què treballa des de sempre, del seu reconegut restaurant Aponiente i de l'èxit i les estrelles Michelin amb què ha estat guardonat.
El presentador li va preguntar directament sobre l'auge de l'alta cuina i com se'ls posa en una espècie d'altar a través de la televisió, opinió que el cuiner compartia: "Et dono la raó... Això ha estat com la immobiliària, que hi ha una bombolla de cuiners i aquest poder, com tot en la vida, es punxarà el globus i es posarà tot al seu lloc", vaticinava. León assegurava llavors que mai no li havia semblat "lògic" aparèixer constantment en la premsa mentre gent com el seu pare, metge durant tota la seva vida, no rep cap reconeixement.
La seva dura crítica a la bombolla de l'alta cuina
"Ha ajudat a milers de famílies, ha salvat vides del càncer i ni va tenir un comiat ni una festa el dia que va acabar després de 40 anys dedicat als malalts", recalcava, per després denunciar: "Tenim una societat molt feble, perquè crec que hi ha gent molt més important i necessària que un cuiner." Igualment, en un sector tan competitiu com la cuina d'elit, assegurava que s'emporten "superbé" amb la resta de cuiners, encara que reconeixia que "en el fons mirem pel retrovisor per veure què fan els altres".

Àngel León i Jesús Calleja / Cuatro
En el mateix programa també admetia les dificultats de gestionar el seu restaurant Aponiente, amb tres estrelles Michelin i tres sols Repsol. Ubicat a la localitat gaditana del Puerto de Santa María, el xef assegurava que la situació econòmica d'aquest tipus de locals és de ruïna. Fent referència al seu company de sector David Muñoz, Àngel León detallava a Jesús Calleja -qui fa poc també s'ensorrava en el seu propi programa- que al local només tenen espai i poder per servir un màxim de 30 coberts, però que per a aquests menús té 70 treballadors en nòmina, cosa que ell mateix reconeixia com a inviable.
El "xef del mar" confessa que "els comptes no surten"
"Els comptes no surten. Només un any en la meva vida he aconseguit guanyar diners amb el restaurant", assegurava l'Ángel. Perquè el balanç de la seva activitat surti positiu, afegia que es veu obligat a fer bolos i col·laboracions televisives contínuament.
El cuiner Ángel León, nascut a Jerez de la Frontera, a l'interior de la província de Cadis, va acabar convertint-se en el "Xef del Mar", ja que tot el seu menú es basa en productes marins. Alhora, és conegut per fomentar un estil de cuina sostenible, per idear el 2007 una màquina per aclarir brous a través d'algues marines, anomenada "Clarimax" i per ser el primer cuiner del món en desenvolupar el plàncton com a ingredient per a la cuina.