En plena invasió d'Ucraïna per part de Rússia, el xef Alberto Chicote, conegut pel seu programa a La Sexta, ha decidit compartir a les seves xarxes socials un aclariment sobre l'origen real del plat estrella de Rússia que tothom coneix. L'ensaladilla russa sempre ha estat embolicada en misteri i els seus principis encara són incògnites, encara que a poc a poc se n'ha anat descobrint la seva evolució i hi ha pistes de com es va anar popularitzant aquesta presumpta delícia russa que ha resultat no ser del tot del país.

Alberto Chicote revela la recepta del plat estrella de Rússia

Tal com ha compartit el cuiner de Te lo vas a comer en el seu compte de Twitter, la seva història té tantes variants com els ingredients que sol portar, que canvien en funció de la zona, els gustos o les dietes especials dels comensals. A Espanya, s'ha convertit en una de les tapes clàssiques, que en té molts de més amants que opositors. Però encara que gairebé tothom coneix una recepta o l'ha fet alguna vegada, pocs són els que coneixen la seva veritable nacionalitat, com es va originar o si realment és russa.

Amanida Russa

L'amanida russa no es va originar en Rússia / Arxiu

Les primeres evidències d'aquest plat es remunten a mitjans del segle XIX, quan es va començar a oferir una amanida que portava llagosta, anxoves, tonyina, cranc, de color d'oliva, tàperes i maionesa. I en la mateixa època, un altre llibre de receptes ja apareix la combinació amb patata que mengem avui dia en la versió més clàssica. Tanmateix, aquesta delícia es trobava bastant lluny de Rússia, concretament a les cuines franceses.

'Ensaladilla' russa en plena guerra entre Rússia i Ucraïna

Va ser un cuiner rus originari de França i Bèlgica, Lucien Olivier, qui la va fer popular i, encara que la invenció no va ser seva, el seu toc personal la va fer famosa entre l'alta societat de Moscou i va quedar batejada com a "amanida Olivier". Igualment, el nom d'ensaladilla russa no es generalitza fins a la Revolució Russa de 1917, quan els exiliats del país van començar a cuinar el conegut plat en altres països d'Europa o els Estats Units, on es van refugiar.

Així, de la tragèdia es va expandir una de les tradicions que han quedat més arrelades a Espanya per la seva facilitat, sabor per ser socorregut i saludable. Per tant, podem dir que és una amanida de Rússia, però no exactament russa. I com altres plats tradicionals, les receptes canvien i evolucionen en funció dels productes de cada lloc i dels gustos, fent que els seus ingredients, igual com el seu origen, no quedin del tot clars.

Ingredients, secrets i orígens del plat més conegut

Perquè, què porta l'ensaladilla russa? Bé, a cada casa els tocs canvien aconseguint versions úniques, encara que sí que hi ha ingredients clau que estan en comú, com, per exemple, la maionesa. A partir d'aquesta base, que s'uneix a la patata cuita com a imprescindible, se li afegeixen verdures com pèsols o pastanagues tallades a trossos més o menys petits, encara que també s'inclouen altres components que enriqueixen el plat, com la tonyina en oli, l'ou dur. I els més atrevits afegeixen o canvien alguns d'aquests ingredients per pebrots del piquillo, olives sense os o fins i tot cogombrets en vinagre.

Amanida russa estil bar congelada

No hi ha una sola recepta de la tapa més coneguda d'Espanya / Wikimedia Commons

La guerra entre Rússia i Ucraïna ha desencadenat onades de solidaritat amb el poble ucraïnès, a més de tractar-se de la guerra més seguida per xarxes socials dels últims anys. Aquesta viralització ha provocat reaccions polèmiques a missatges sobre el conflicte per part d'influencers com Kylie Jenner, així com preguntes a l'aire com on està la família de Vladímir Putin amagada, o alertes sobre les estafes incipients que demanen diners fingint ser refugiats ucraïnesos.