Enxampats quan començaven un ritual xamànic a Catalunya. La Policia Nacional ha detingut un home, de nacionalitat espanyola, i una dona, argentina i naturalitzada espanyola, en una masia aïllada entre els pobles d'Olvan i Gironella (Berguedà), segons ha pogut saber ElCaso.cat de fonts policials, per la celebració d'aquestes cerimònies amb ayahuasca, verí de gripau i burundanga. Els agents van frustrar la nit d'aquest dissabte 5 de novembre l'inici de la reunió, on s'oferien diferents substàncies psicoactives als assistents. Tanmateix, no se sap si serien realment pures fins que finalitzin les proves pertinents que està portant a terme l'equip científic del cos en aquests moments. Els arrestos dels organitzadors, ambdós al voltant dels 40 anys, va ser possible gràcies a la col·laboració ciutadana, que fa unes setmanes van alertar d'aquestes activitats a la zona.

Sacerdotessa, "dona medicina" i "músic medicina": l'entramat sectari dels rituals

La "dona medicina", com era coneguda pel col·lectiu sectari per les substàncies que subministrava, era la presumpta sacerdotessa xamànica, psicoterapeuta i coach als rituals. Allà oferia diverses tècniques com reiki, PNL o registres akashics. A les cerimònies era acompanyada per l'altre detingut, un home al que anomenaven "músic medicina". Les melodies i els càntics s'entrellaçaven amb el consum de drogues com ayahuasca o bolets al·lucinògens, a més d'altres drogues prohibides amb un alt risc per la salut física i mental. No obstant això, els membres actius d'aquesta secta creien fermament en l'aspecte curatiu d'aquestes essències il·legals.

La Policia Nacional ha explicat que aquest tipus de subministrament de substàncies psicoactives funciona molt bé com eina de captació i control dels assistents, a més de suposar una forta finançament de les activitats de l'organització. Un negoci rodó, tenint en compte que aquestes essències s'utilitzaven com a teràpia substitutiva de la medicina convencional, cosa que facilitava la manipulació mental i col·locava als consumidors en una situació de vulnerabilitat davant dels seus respectius dolors. 

Després de ser sorpresos pels agents entre Olvan i Gironella, van portar a terme l'escorcoll a la masia i van intervenir diners en metàl·lic i diverses substàncies presumptament psicoactives (en aquests moments les estan analitzant), com ayahuasca, rapès, bolets al·lucinògens i burundanga. També han confiscat més de 700 grams de marihuana i altres eines com fogons, carbó i per fumar o consumir les drogues. Les detencions s'han realitzat des de la comissaria general d'informació en col·laboració amb la Brigada Provincial d'Informació de Barcelona i sota la direcció del jutjat de primera instància i instrucció número dos de Berga.

Fa unes setmanes va ser desarticulada una altra secta neoxamànica a Astúries

Però aquest tipus de rituals no són nous. Fa tan sols unes setmanes, mitjançant també la col·laboració ciutadana i gràcies a un avís d'una persona al contacte sectasdestructivas@policia.es, van desarticular una altra cerimònia xamànica a Langreo (Astúries). En aquest cas, va ser una important operació policial amb el mateix modus operandi que la del Berguedà, però que subministrava drogues de manera itinerant per tot Espanya. La Policia Nacional, en l'escorcoll, va intervenir diferents substàncies psicoactives com rapè, ayahiasca i iopo, així com 5.000 euros en metàl·lic i diversos bitllets de divisa estrangera.

A més d'haver-hi assistents menors d'edat, els agents van detenir a quatre persones com presumptes organitzadors d'aquest ritual neoxamànic a Astúries. Entre elles es trobava el seu líder, qui va quedar en llibertat després de declarar juntament amb els altres tres implicats. Tots van negar que fossin una secta. Aquest cas, previ al de Catalunya, suposa un exemple dels rituals que estan proliferant pel territori, oferint cures a dolors i malalties mitjançant una màgia irreal i el consum de diferents drogues.