Important operació policial a Langreo, a Astúries, contra un grup que organitzava rituals neoxamànics amb drogues de manera itinerant per tot Espanya. La Policia Nacional ha avortat un d’aquests rituals que estava dirigint, amb presència de menors, en aquest consell asturià, el líder d’aquesta presumpta secta, un home de nacionalitat sueca. 

En l’escorcoll s'han intervingut diferents substàncies psicoactives com rapè, caapi -ayahuasca- i iopo. L’avís d’aquest ritual, que pot arribar a ser molt nociu per la salut dels participants, va ser detectada per la Policia Nacional gràcies a un avís d’una persona al contacte de col·laboració ciutadana a sectasdestructivas@policia.es.

 

Segons ha pogut comprovar la policia, liderats per aquest home suec, els principals membres feien rituals amb finalitats espirituals i sanatòries, rituals dirigits de manera messiànica per les capacitats superiors del seu líder espiritual. Durant aquestes cerimònies se subministraven il·legalment de forma lucrativa substàncies prohibides, com l'ayahuasca i el iopo, que comporten un alt risc per a la salut física i mental. Segons els especialistes en sectes destructives, el grup prenia com a base de les seves creences el neoxamanisme, barrejant costums ancestrals místics, alineats amb pràctiques premonitòries i considerant el iopo una «medicina ancestral».

Els investigadors van tenir coneixement que el líder estava preparant una sessió a la Braña, a Langreo, i davant del risc de subministrament de substàncies prohibides altament perilloses per a la salut i en presència de menors, es va organitzar una batuda amb agents de la UIP de la Policia Nacional per assaltar el lloc on la secta estava preparant el ritual.

Les drogues per manipular els adeptes

El líder de la banda s’aprofitava de les drogues per controlar els participants en els rituals. Els adeptes pagaven les substàncies i d’aquesta manera es mantenia el finançament de les activitats del líder i de la seva mateixa família. Els rituals, alguns cops, es feien com a teràpia substitutiva de la medicina convencional, cosa que facilitava la manipulació mental i situava els consumidors en una situació de més vulnerabilitat davant les seves malalties.

Secta001
Imatge de la detenció d'alguns dels integrants de la secta, a Astúries / CNP

Durant l’assalt a la cabanya on es feia el ritual, la Policia Nacional ha intervingut 5.000 euros en metàl·lic i diversos bitllets en divisa estrangera, així com diferents substàncies presumptament psicoactives com caapi (ayahuasca), iopo, fulla de coca i rapè. Igualment, es van confiscar utensilis per a la preparació i el consum de iopo, així com altres efectes d'interès per a la investigació. Els quatre detinguts, entre ells el líder, han quedat en llibertat després de declarar. Neguen que fossin una secta.