La Unitat Central de Menors (UME) dels Mossos d’Esquadra treballa de manera intensa en un cas que els darrers dies ha generat molta alarma social, i no és per menys. Un grup de joves, d’entre 14 i 16 anys, van agredir sexualment una nena d’11 anys en un lavabo del centre comercial Màgic, a Badalona. A punta de ganivet, tal com va avançar TV3, la van fer entrar als banys i allà la van violar. Per si no fos poc, un dels autors de l’agressió, també va enregistrar l’agressió. Aquest vídeo de la violació va ser clau per la policia per anar identificant els autors de l’agressió.

El vídeo que van gravar els menors d’edat va començar a circular per diversos canals, un fet, que per si sol, ja és un delicte molt greu. Fins i tot, segons fonts de la investigació, la policia sospita que els autors d’aquesta brutal agressió van intentar col·locar el vídeo en pàgines de pornografia. L’agressió, segons ha pogut aclarir la policia catalana, és del passat 19 de novembre, quan la nena, de família originària d’Àfrica, va anar al centre comercial a mirar roba. 

El vídeo de la violació de Badalona, clau

Va ser allà on el grup de joves, la majoria de nacionalitat espanyola i ètnia gitana, alumnes d'un institut de Badalona proper al centre comercial i amb alguns amb antecedents, van assaltar la nena fins que la van fer entrar al lavabo. Les imatges de l’agressió sexual van començar a circular i va ser el germà de la nena, quan ho va veure, que va denunciar els fets. La policia té el convenciment que la gravació va ser vista i compartida per altres persones, arribant-se a fer viral, però que ningú va donar la veu d’alerta ni van denunciar els fets.

Quan el germà va tenir coneixement del vídeo i ho va explicar als seus pares, va ser quan la família va saber què havia passat. Fins llavors la nena no havia explicat mai els fets. Els pares de la nena van posar els fets en coneixement de la policia al voltant del 15 de desembre, quan l'UME dels Mossos va assumir la investigació i, gràcies a poder interceptar el vídeo i a la declaració de la nena, van poder identificar a cinc dels sis agressors. Tot i això, tres dels menors no van poder arribar a ser imputats per la policia, tenen menys de 14 anys, l’edat legal que eximeix de responsabilitat penal. Dos més sí que van poder ser detinguts pels Mossos i un d’ells va ingressar en règim tancat en un centre de menors i el cinquè està en llibertat vigilada. La policia treballa per identificar al sisè participant que surt al vídeo, que sospiten que va ser l’autor de la gravació.

Atenció psicològica i protecció dels Mossos

La nena i la seva família reben atenció psicològica per fer front a aquesta sotragada, que es veu ampliada per dos factors que són claus, també. La no possibilitat de perseguir legalment a tres dels menors que van participar en l’agressió sexual, per tenir menys de 14 anys, i també la pressió, amb amenaces de mort, que va rebre el germà de la víctima per haver denunciat els fets. Els Mossos d’Esquadra han identificat un menor que, mitjançant WhatsApp, va enviar una amenaça de mort a un dels germans de la nena, amb qui comparteixen classes a l’institut.

El pare de la nena treballa a Cornellà, i la família està buscant la manera de poder marxar de Badalona per evitar seguir sent objectiu dels agressors i les seves famílies. De moment, la Unitat de Menors dels Mossos ha posat protecció al germà que va rebre les amenaces de mort. 

La investigació sobre aquesta brutal i fastigosa agressió sexual segueix. A més d’intentar identificar al sisè autor, també cal avançar en les diligències per quan el cas arribi a judici i també, alhora, per la segona denúncia per amenaces. L’Ajuntament de Badalona ja ha anunciat que es presentarà com acusació particular en el cas i la menor i la seva família ha rebut suport per part del Govern de la Generalitat de Catalunya i de la consellera de Feminisme, Tània Verge

c2b86806 30b4 4a0e 82fe 11ebc5c7efcf
L'alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, durant la concentració en contra de la violació a la ciutat / ACN

Més de 1.000 menors inimputables per delictes sexuals

La Generalitat va obrir expedient a 1.023 menors d'edat de menys de 14 anys i, per tant, inimputables, derivats dels Mossos d'Esquadra o de la fiscalia durant l'any 2022 per possibles delictes. Un 10% d'aquests casos, un centenar, estaven relacionats amb delictes contra la llibertat sexual, com abusos, violacions o la gravació i difusió d'imatges sexuals sense permís de la víctima. 

A 31 de desembre hi havia 71 expedients oberts per actes greus, segons el Departament de Drets Socials. El servei d’atenció a menors inimputables de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), anomenat EMI-14, és qui du a terme el programa 'Educant en la responsabilitat'.