Per sort, tot plegat ha quedat en un ensurt. Aquest dimecres la Unitat de Bussejadors de Mesures contra Mines (UBMCM) de l'Armada de l'exèrcit espanyol ha detonat una mina de 160 quilos de la Guerra Mundial que es va trobar el passat dilluns a la zona de l'espigó de Ginjolers, a Roses (Alt Empordà). Tot i ser una mina de grans dimensions l'explosió que s'ha pogut observar des de la costa ha sigut de molt poc abast.

A primera hora del matí la Guàrdia Civil i especialistes en desactivació d'explosius de l'Armada s'han reunit a Roses, amb la presència també de Mossos d'Esquadra i de la Policia Local de Roses, per decidir com tirar endavant l'operació per retirar de l'aigua la mina. L'operatiu s'ha allargat durant set hores i a les tres de la tarda s'ha fet explotar, segons han explicat fonts de la Guàrdia Civil a ElCaso.cat.

 

L'Armada de l'Exèrcit espanyol ha fet detonar la mina

Durant tot el matí efectius de seguretat s'han coordinat i han acordat desplaçar l'artefacte de la zona on s'havia localitzat, a uns 2,5 metres de fondària, fins a un punt més segur. Cap a la una del migdia han aconseguit reflotar la bomba i l'han arrossegat fins a la zona de la platja dels Palangrers, on l'han fet explotar.

Una empresa de transport marítim de passatgers va localitzar fa un parell de dies "per casualitat" la mina, a la zona de l'espigó de Ginjolers i a pocs metres de la platja coneguda com la Perola. Es tracta d'una mina similar a la localitzada el passat octubre, un artefacte de 160 quilos de pes que dataria de la Segona Guerra Mundial, segons fonts oficials de la Guàrdia Civil, que és el cos que té competència en aquest tipus d'artefactes al mar.

Troben una mina a tocar de l'espigó de la Riera Ginjolers de Roses / ACN

Un agent de la Guàrdia CIvil, a la costa, controlant el dispositiu d'explosió de la mina / ACN

Operatiu llarg per neutralitzar la bomba

Durant diverses hores, els bussejadors han estat treballant per aconseguir reflotar la mina i arrossegar-la fins a un punt més allunyat de la costa i situar-la a una zona de més profunditat. Cap a la una, ho han aconseguit i han iniciat el trasllat. La detonació, que ha estat molt poc intensa, s'ha produït cap a les tres de la tarda. Al vídeo, gravat des de terra, es veu com ha estat l'explosió de la mina.

Aquesta no és la primera vegada que es descobreix a Roses una bomba d'aquestes característiques. A l'octubre, un bussejador en va descobrir una altra, de 150 quilos de pes i d'origen alemany, a la zona del Far. En aquella ocasió, però, la mina estava molt més allunyada de la costa.