Els Mossos d’Esquadra van detenir el passat 10 de maig dos homes de 30 i 35 anys, per haver-se fet amb més de 180.000 euros només amb trucades a restaurants d’arreu de Catalunya. Un dels dos es feia passar per diverses persones, canviant la veu per confondre a les víctimes, exigint el pagament de suposats deutes pendents a la companyia elèctrica de cada establiment. Tots dos, de nacionalitat espanyola, han ingressat a la presó, acusats dels delictes d’estafa continuada i pertinença a grup criminal, i se’ls investiga per 50 estafes telefòniques comeses els darrers mesos.

La investigació es va iniciar després que la policia catalana tingués coneixement de dues trucades fraudulentes a dos restaurants de Sitges (Garraf). Els lladres van contactar amb els locals des d’un mateix número de telèfon, i en ambdós casos es van fer passar pels treballadors d’una companyia elèctrica a la qual les víctimes devien, suposadament, 3.000 euros que els delinqüents asseguraven que no havien abonat. Els propietaris de tots dos establiments van fer sengles denúncies, arran de les quals els investigadors van poder detectar més estafes d’aquesta índole comeses per tot el territori català i, segons tots els indicis, per les mateixes persones.

Ventríloc reconvertit en lladre

Després de diversos mesos d’investigació, els Mossos van poder identificar els autors d’aquestes trucades, localitzant-los en dos pisos de Barcelona i Badalona. El jutjat número 1 de Vilanova i la Geltrú va emetre una ordre d’entrada i registre per tots dos domicilis, on els agents van poder detenir els lladres. Durant les interrogacions, van detectar que un d’ells era un ventríloc; aquesta persona era l’única que parlava amb les víctimes, modificant la veu i fent-se passar per diversos treballadors de les empreses elèctriques, fins i tot dones, per confondre als restauradors. Aquest home acumulava ja 16 antecedents policials, i havia ingressat a presó els anys 2011 i 2014 per fets similars.

L’altre home detingut era la persona encarregada d’extreure els diners de les caixes registradores, així com de trobar testaferros que fessin de destinataris dels diners. Durant els escorcolls dels domicilis van recuperar els telèfons mòbils que feien servir per cometre les estafes, així com més de 14.000 euros en efectiu. Els investigadors calculen que amb les 50 trucades fraudulentes els arrestats s’han fet amb un botí de 182.000 euros només en uns mesos.