La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització criminal que es dedicava a llogar habitatges en període vacacional a un preu molt per sota del de mercat, arribant a estafar fins a 128 clients a Barcelona i Tarragona, així com a altres ciutats de l’estat espanyol com Madrid, Toledo, La Corunya, València, Alacant, Eivissa i Múrcia. En el marc de l’operació s’han detingut 29 persones i s’està investigant 13 més pels delictes d’estafa informàtica, pertinença a organització criminal, usurpació d’identitat i blanqueig de capitals. El cervell del grup era un home que coordinava tots els fraus des de la presó.

El passat mes de setembre, els agents de la Benemèrita van detectar un augment significatiu de les denúncies per estafes relacionades amb lloguers d’habitatges durant els períodes vacacionals. Les persones afectades accedien a pàgines web i plataformes especialitzades legals on els delinqüents havien introduït els seus propis anuncis sense que fossin detectats per les empreses propietàries d’aquests portals. El grup captava l’atenció de les víctimes oferint preus molt per sota de la resta d’habitatges, i els cobraven els diners per avançat.

Extensa xarxa de ‘mules’

Els investigadors van detectar un patró en totes aquestes ofertes, i van esbrinar que l'organització estava formada per diversos grups que es dividien les tasques. Una part dels delinqüents es desplaçava fins a les cases i pisos que tenien un gran atractiu turístic per obtenir fotografies que després un altre subgrup inseria als anuncis que publicaven. A més, els agents van constatar l'existència d'un tercer grup que s'encarregava d'aportar documentació falsificada per poder obrir els comptes bancaris on dipositaven els diners aconseguits a les estafes.

Finalment, el grup comptava amb una xarxa de ‘mules’, que eren les encarregades de transferir els diners entre els diversos comptes per dificultar el seu rastreig, i també extreien el botí de caixers automàtics distribuïts per tot el territori nacional. Totes aquestes operacions estaven organitzades i coordinades per un home amb un llarg historial delictiu i que enviava instruccions des de la presó.

Més de 75 comptes bloquejats

La investigació, duta a terme per l’Equip de Delictes Informàtics i Telemàtics de la Guàrdia Civil, ha conclòs amb diverses entrades i registres durant les quals s’han intervingut una gran quantitat d’ordinadors i altres dispositius electrònics, així com documentació falsa. A més, també s’ha procedit amb el bloqueig de més de 75 comptes bancaris que els membres de l’organització feien servir per ingressar els diners obtinguts de les estafes.