Oberta una investigació a una veïna de Palència (Valladolid) per haver llançat trossos de salsitxa amb agulles amagades dins d'una parcel·la amb animals. La Guàrdia Civil investiga la dona com a presumpta autora d'un delicte contra la protecció de la flora, la fauna i els animals domèstics en grau de temptativa.

La denunciant dels fets sosté que la investigada, d'inicials R.L.A., volia causar-li dolor fent mal als seus animals a causa de les causes judicials, anteriors a aquests fets, que tenen obertes, tal com avança el Diari de Valladolid. No obstant això, es desconeix la relació que hi ha entre ambdues.

La denunciant va trobar salsitxes amb agulles a la seva finca

El passat 6 d'abril, una veïna de Valladolid va acudir a la caserna de la Guàrdia Civil per denunciar la troballa que va fer a casa seva. La propietària de la finca va observar com una persona llançava a l'interior de la parcel·la on es trobaven els seus animals trossos de salsitxa. En investigar els esmentats trossos de carn, va descobrir ocultes agulles que podrien haver causat greus danys, fins i tot la mort, a les seves mascotes en el cas que les haguessin ingerit. La propietària té com a animals domèstics diversos gossos i cavalls.

Les autoritats van iniciar llavors les gestions pertinents amb tal de poder obrir una investigació sobre això. Després que el Centre de Recuperació d'Espècies Silvestres de Valladolid analitzés les mostres lliurades per l'afectada; i que la Guàrdia Civil fes les operacions necessàries per localitzar el titular de la furgoneta present al lloc dels fets, els agents van poder localitzar la presumpta autora del delicte. El Diari de Valladolid avança que es tracta d'una dona amb la qual l'afectada manté litigis, per la qual cosa aquest fet podria ser el que va motivar la investigada a atemptar contra els animals domèstics.

Les multes per a aquest tipus de delictes poden assolir fins a un milió d'euros

L'organisme encarregat de tramitar les denúncies relacionades amb el benestar dels animals i la fauna és l'Equip del Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Comandància de la Guàrdia Civil de Valladolid. Les sancions econòmiques disposades per la Llei de Sanitat Animal de Castella i Lleó per a aquest tipus de delictes varien en funció de la gravetat dels fets. Així doncs, els delictes molt greus inclouen una multa d'entre 60.001 euros i 1.200.000 euros; les greus oscil·len entre els 3.001 i els 60.000 euros, mentre que per a les lleus la sanció econòmica va dels 600 als 3.000 euros.

El maltractament animal va augmentar arran de la pandèmia

Les denúncies que reben les autoritats referent al maltractament animal venien creixent des de l'any 2019, però arran de la pandèmia aquestes es van disparar, i les dades han continuat creixent al llarg de l'any 2021 passat. Així doncs, l'any 2021 es van assolir més de 5.700 infraccions penals d'aquest tipus, fet que va suposar un augment del 14% respecte de l'any 2020, segons el SEPRONA.