L'Audiència de Valladolid dictarà el proper dia 11 de febrer sentència condemnatòria contra el que fos gerent de la residència de La Pedraja de Portillo 'L'Albero', J.D.R, qui ha arribat a un acord per assumir una condemna de dos anys de presó per carregar en els comptes d'una parella de residents despeses per estança i prestacions molt superiors dels reals.

La sentència comporta dos anys de presó per delicte continuat d'apropiació indeguda, multa de 750 euros, la prohibició per a tasques de direcció de geriàtrics i centres assistencials durant el temps de la condemna i l'obligació d'indemnitzar els hereus de la parella formada per Isidoro F. i María Dolores E. en la quantitat de 68.102,74 euros, segons van informar Europa Press fonts jurídiques.

La condemna aplica al ja exgerent de la residència l'atenuant de reparació total del mal (en haver abonat la indemnització reclamada) i contempla la retirada de càrrecs, per part de l'acusació particular, respecte de la qual durant la comissió del delicte era la seva esposa.

Han arribat a un acord

L'acord, davant els tres anys i mig que demanava per a l'acusat el fiscal i els cinc que interessava l'acusadora particular, serà rubricat durant la vista que se celebrarà l'11 de febrer a la Secció Cuarta de lo Penal i posarà fi a una causa que va arribar a ser declarada complexa per Instrucció 5 i la investigació de la qual va ser prorrogada en diverses ocasions.

J.D.R. era gerent de la residència 'L'Albero' i administrador solidari, juntament amb la seva llavors cònjuge, de la societat 'Maludán SL', a qui pertanyia l'esmentat centre residencial.

Després de la mort del resident Isidoro F, el gener de 2018, els seus hereus van constatar desviacions de diners del seu compte per valor de 14.000 euros entre aquesta data i finals de maig, la qual cosa els va portar a rastrejar en els moviments bancaris fins a identificar sortides de més fons. Posteriorment, es van observar desviaments similars en el compte de la seva companya, morta el novembre del mateix any.

Les acusacions consideraven provat que es van carregar en els comptes dels residents Isidoro F.D. i María Dolores E. quantitats molt superiors a les que corresponien per l'estança i prestacions rebudes per aquests, realitzant-se l'esmentada conducta al llarg de diversos anys (2016 a 2018).

No hi ha documents que recolzin la versió de l'acusat

Tot i que J.D.R. va sostenir en el seu moment que es tractava d'un préstec, l'Audiència Provincial, en resposta a un recurs, ja va advertir que no pot prendre's en consideració, ja que no hi ha cap document sobre això, "sent anòmal realitzar aquest tipus de negoci pel gerent amb majors ingressats en la mateixa residència, tractant-se en aquest cas de persones d'avançada edat, patint a més Dolores un deteriorament cognitiu, i la dinàmica comissiva no sembla correspondre's amb aquest tipus de negoci jurídic", d'allà els indicis que els acusats poguessin haver incorregut en un delicte patrimonial.

Una de les dues víctimes de l'acusat, Isidoro F, ja mort, va ser un militar de Zamora que va arribar a fer d'extra a diverses pel·lícules de Stanley Kubrik, entre elles, de romà en 'Espartaco', compartint escenari amb el mític Kirk Douglas.