Un home ha estat detingut a Valladolid per vendre per internet uniformes de la Guàrdia Civil, intentar passar la ITV fingint ser un dels seus agents i passant la factura del seu duplicat de matrícula a nom de l'institut armat. A través de diverses plataformes de compravenda d'articles de segona mà, el detingut oferia accessoris i uniformes, per la qual cosa ara se l'acusa de delictes d'usurpació de funcions i falsedat documental.

Intentar passar la ITV fent-se passar per guàrdia civil

La investigació va començar a mitjans d'octubre de 2021, quan es va detectar un anunci a internet que oferia un uniforme oficial de la Guàrdia Civil, concretament de l'especialitat Seprona i Trànsit, incloses fotos d'una jaqueta i uns pantalons amb l'etiqueta original, que venia per 300 euros el lot, o per 170 euros cada peça. La mateixa inspecció va permetre descobrir diversos particulars que venien peces i accessoris oficials de la Guàrdia Civil.

ITV Europa Press

El detingut va intentar passar la ITV fingint ser guàrdia civil / Europa Press

Un d'aquests venedors va ser identificat com L.M.M.R., que a més de vendre les peces per internet, es va vestir d'agent de la Guàrdia Civil per passar la ITV d'un cotxe que havia comprat recentment. Quan l'examen no va ser favorable, va demanar un duplicat de les plaques del vehicle, també vestit amb la uniformitat, assegurant que el cotxe era oficial i sol·licitant la factura a nom de l'institut armat.

Detingut per fingir ser agent de la Guàrdia Civil

L'operació per detenir-lo, anomenada Parthenon i duta a terme pel Grup d'Informació de Valladolid juntament amb la Direcció d'Informació i amb el suport del Grup d'Informació de Màlaga, aconseguia finalment detenir-lo per usurpació de funcions i falsedat documental a la seva localitat natal, Arroyo de la Encomienda, a Valladolid, a 30 quilòmetres de Traspinedo, localitat esquitxada per la tragèdia de la misteriosa mort d'Esther López, encara sense resoldre.

Aprofitant l'arrest, la Guàrdia Civil ha recordat que el Reial Decret 967/2021, de 8 de novembre, regula l'ús general de l'uniforme de la Guàrdia Civil i prohibeix "l'ús públic i indegut" de l'uniforme en qualsevol cas, "així com les seves insígnies, emblemes i condecoracions oficials o rèpliques dels mateixos i qualssevol altres accessoris o complements que puguin generar engany sobre la condició de qui els utilitzi".

Guàrdia Civil / EFE

També venia uniformes de la Guàrdia Civil en internet / EFE

A més, sobre la donació o compravenda entre particulars, regula que "queda prohibida" -tant entre agents com fora dels establiments autoritzats- de qualsevol de les parts del conjunt de peces i accessoris de vestuari que componen l'uniforme de la Guàrdia Civil en els diferents tipus i modalitats. De fet, detallen que el cos investiga aquest tipus de vendes a internet per prevenir la usurpació de funcions dels cossos de seguretat com a eina per cometre delictes.