Des del passat 29 de desembre la família de José Antonio Martínez, muntanyenc de 45 anys, està vivint un calvari. Aquell dia Martínez, veí de les Franqueses del Vallès (Vallès Oriental) va sortir a fer una ruta en solitari per la serra de Béjar, a Salamanca, i ningú l'ha tornat a veure. Durant els tres mesos posteriors a la seva desaparició, la recerca duta a terme per efectius de la Guàrdia Civil, Bombers i Protecció Civil, així com pels agents de la Unitat Canina de Rescat i Salvament (UCAS) d'Arrate, ha estat aturat en dues ocasions a causa de les condicions meteorològiques adverses. Ara, des de l'UCAS han assegurat que reprenen la recerca, motivats per un rastre marcat pels gossos al gener, i que no van poder seguir en aquell moment per culpa del mal temps.

Segons declaracions de Valeriano Calle, cap de l’UCAS d’Arrate, recollits per El Periódico, el campament base de l’operació es muntarà a la plataforma del Torreón, a tocar de l’estació d’esquí de La Covatilla, el mateix lloc on Martínez va aparcar el seu cotxe el dia que va desaparèixer. El muntanyenc havia decidit fer la ruta que uneix la plataforma del Travieso amb el cim del Calvitero, situat a uns 2.4000 metres d’altura, aprofitant que es trobava a Ceclavín, el poble de Càceres d’on la seva dona és originària, durant les festes de Nadal. Ho havia preparat tot la nit anterior, però el mal temps li va jugar una mala passada, deixant-lo incomunicat i desorientant-lo fins que es va perdre per la serra.

Tornen a buscar seguint un rastre del gener 

"Sortirem a buscar a José. El temps acompanya, el clima ha canviat i ja es pot batre. Les condicions són bones per treballar", ha assegurat Valeriano Calle. Durant aquest cap de setmana, deu unitats canines, especialitzats en el rastreig de persones, buscaran durant tota la jornada fins que ja no hi hagi llum suficient per continuar. Tornaran a mirar per una zona rocosa que ja van examinar a les anteriors batudes, però per on no van poder continuar pel mal temps. "Quan vam pujar el darrer cop, a principis d'any, els buits en la roca estaven tapats per la neu", han explicat des de l'UCAS. "Volem tornar allí i mirar perquè entra dins de la ruta que va seguir José, i perquè un dels gossos va marcar un rastre al gener".

Per la seva part, Mercedes, la parella de Martínez, ha manifestat tenir sentiments encontrats després d'aquests tres mesos de patiment. "Per una banda, tinc esperances que el trobin i, per l'altra, tinc por", ha confessat. "El més important, però, és que el continuïn buscant; necessitem trobar-lo i poder tancar. Això no és viure".