La família de José Antonio Martínez, l’excursionista desaparegut a Salamanca, ha denunciat que la seva recerca s’ha suspès durant gairebé un mes. Martínez, de 45 anys i veí de les Franqueses del Vallès (Vallès Oriental), havia desaparegut el passat 29 de desembre mentre feia una ruta per la serra de Béjar, i des d’aleshores no s’ha sabut res més d’ell. Les condicions meteorològiques han obligat a suspendre la recerca aquest dissabte, però, ara, el seu entorn assegura que el que era un ajornament temporal s’ha convertit en una aturada total que es prolongarà més de 20 dies.

Denúncia i crida als voluntaris

La família de José Antonio ha emès un comunicat en el qual asseguren que des de la Subdelegació del Govern espanyol els han dit que "és millor seguir al febrer". Aquesta situació ha causat una profunda indignació; ja havien lamentat feia uns dies els insuficients mitjans que s'havien activat per a trobar l'excursionista. "L'helicòpter del 112 no ha sortit ni un dia a sobrevolar la zona", explicaven en un comunicat, i afegien que, el dia 1 de gener "només van sortir dues persones a buscar-lo".

Davant l’aturada del dispositiu de recerca han fet una crida als voluntaris que vulguin col·laborar en la recerca i “fer avergonyir totes aquestes personetes i personatges que prenen decisions tan greus basades en si és rendible o no la vida d’una persona”. Per la seva part, l’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, ha posat l’accent en la importància de reprendre la cerca per mitjans oficials “de seguida que les condicions meteorològiques ho permetin”.

La Guàrdia Civil ho nega

Des de la Guàrdia Civil han negat a l'ACN que la recerca s'hagi suspès fins al mes de febrer, i expliquen que aquesta aturada ha estat inevitable a causa de la boira baixa, la pluja i el fort vent que dificulten en gran manera la seva tasca. José Antonio ha desaparegut en una zona que se situa a més de 2.000 metres d'altura, en una ruta que uneix la plataforma del Travieso amb el cim del Calvitero. La teoria amb la qual treballen els equips de rescat és que José Antonio mai ha sortit de la muntanya, i creuen molt probable que s'hagi refugiat en algun lloc a causa del mal temps.