José Antonio Martínez, un veí de les Franqueses del Vallès de 45 anys i aficionat al muntanyisme, porta desaparegut des del passat 29 de desembre, quan va sortir a fer una ruta per la serra de Béjar, a Salamanca, i ja no va tornar. Des d’aleshores ningú sap res d’ell i efectius de la Guàrdia Civil i de diversos serveis d’emergències l’estan buscant per la zona. També voluntaris i muntanyistes experts en la zona. De moment, la cerca s’ha hagut d’ajornar temporalment aquest cap de setmana per la pluja, la boira baixa i les fortes ratxes de vent, a l’espera que les condicions meteorològiques millorin en les pròximes hores. Es tracta d'una zona a més de 2.000 metres d'altura i que durant els mesos de desembre i gener pot acumular bastants metres de neu. 

L’excursionista català mai hauria arribat a sortir de la muntanya

La principal hipòtesi amb la qual treballen els equips de rescat és que el José Antonio mai va arribar a sortir de la muntanya. Creuen que potser es va haver de refugiar en algun lloc a causa del mal temps. El seu cotxe es va trobar al punt en què l’havia deixat aparcat a l’inici de la ruta, el mateix des del qual a les nou del matí va enviar un àudio de WhatsApp a la seva parella per dir-li que començava l’excursió des de la plataforma del Travieso fins al cim del Calvitero. Una sortida que feia dos anys que portava planificant i que havia decidit fer ara, aprofitant que estava passant les festes de Nadal al poble de la seva dona, Ceclavín, a Cáceres.

Segons ha explicat la seva filla Carla, encara rebia els missatges que li van estar enviant fins a les tres de la tarda, encara que no els va arribar a obrir en cap moment. Cap a les sis de la tarda, el seu telèfon ja no rebia els missatges. Els equips de rescat han anat delimitant les zones on buscar-lo a partir d’alguns indicis que han anat trobant, com les marques de grampons. Un dels guies de muntanya que participen en la cerca ha declarat que aquesta ruta és fàcil tècnicament, però té molts camins que es desvien del principal i es pot perdre amb facilitat, més encara durant aquestes dates en què s’acumula la neu als prop de 2.400 metres d’altura que té el pic.