El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la condemna a tres dels quatre processats per la violació múltiple d'una jove en una nau abandonada de Sabadell el febrer de 2019, però ha rebaixat de 31 a 22 anys de presó la pena el principal acusat.

Rebaixen la condemna al principal acusat de la manada de Sabadell

En un auto, la sala civil i penal ha rebutjat els recursos presentats pels condemnats contra la decisió de l'Audiència de Barcelona, que va condemnar a un d'ells com a autor material d'una agressió sexual i cooperador necessari d'unes altres dues violacions, a dos com a còmplices per contribuir a generar un clima de terror i en va absoldre un altre per no estar acreditat que fos al lloc.

Ramat|Bandada Sabadell

Judici Manada Sabadell / ACN

Tanmateix, ha decidit estimar parcialment el recurs del principal acusat, a qui ha rebaixat la pena fins als 22 anys per considerar que, en lloc de cooperador necessari, va actuar com a còmplice, com els seus companys.

De cooperador necessari a còmplice

"A entendre d'aquest Tribunal d'Apel·lació, la lògica del sistema és o considerar els tres acusats, o bé cooperadors necessaris o bé còmplices pels delictes en què han participat, però el que no té cap sentit és condemnar com a còmplices a R. i a J. pels tres delictes de tercers que participen, i en canvi, a M. A., cooperador necessari en els dos delictes en què participa" sent que la seva "intervenció o actuació és la mateixa".

Judici|Seny Manada Sabadell / Twitter marianuria2011

El judici de la manada de Sabadell es va celebrar a l'abril / Twitter marianuria2011

Els fets es remunten a la matinada del 2 al 3 de febrer de 2019 quan la jove, de 18 anys, va ser abordada per un home que no ha pogut ser identificat a la sortida d'un local de lleure de Sabadell, que la va agafar del coll, la va posar contra la paret i la va agredir sexualment per conduir-la després a una nau ocupada que havia estat seu d'una sucursal bancària.

Violació en grup a una jove de 18 anys

Un cop allà, el primer agressor la va portar a un habitacle on la va violar i va ser obligada a mantenir relacions sexuals per torns amb uns altres dos homes, fins que, una vegada fora de la nau, la víctima va aconseguir fugir amb l'ajuda d'una família que sortia amb cotxe d'un garatge proper.

Ramat|Bandada de Sabadell /

La jove va ser violada en una nau abandonada / Cedida

D'acord amb el TSJC, el relat de la víctima va ser "consistent, sense fissures, persistent en el temps i absent de tota nota d'incredibilitat" i els termes que va fer servir durant la seva declaració en el judici no van ser "exclusivament jurídics, sinó d'ús comú i no denoten una preparació en la declaració, més enllà de la necessària assistència psicològica que la víctima va reconèixer rebre".

Un judici molt dur per a la víctima: fiscal la posa en dubte

La sala ha refusat així l'argument de la defensa que la declaració de la víctima va ser "molt preparada i molt tècnica" i ha insistit, com ho va fer l'Audiència en la seva sentència, que la versió de la jove és "creïble".

El judici d'aquest cas, que es va celebrar a començaments d'abril, va aixecar polèmica després que el fiscal Eduardo Gutiérrez sotmetés a la jove a un incisiu interrogatori, que va tornar a posar en el centre del debat el dilema sobre la revictimització de les víctimes de delictes sexuals.

Judici|Seny Manada Sabadell / Twitter marianuria2011

El fiscal va posar en dubte la víctima, aixecant polèmiques / Twitter marianuria2011

Diversos sectors van criticar les constants interrupcions del ministeri públic, que va arribar a qüestionar la víctima sobre si estava segura del que narrava, però diverses associacions de fiscals van sortir en defensa de Gutiérrez i van explicar que es va tractar d'una estratègia per apuntalar el relat de la jove, que va considerar "perfectament verídic i creïble" al seu informe final.