Una àvia s'enfronta a una possible entrada a la presó després de ser descoberta cobrant la pensió per invalidesa d'un home mort el 1980. Durant més de trenta anys, la dona se les va enginyar amb diversos trucs i trames per falsejar la identitat de l'home i acabar amassant una fortuna de més de 200.000 euros. Ara els tribunals madrilenys busquen arribar al fons de l'assumpte, decidir si l'acusada ingressa a la presó i si el banc o la Seguretat Social hauran d'afrontar la responsabilitat de diverses negligències.

El truc per estafar 200.000 euros d'una àvia

L'engany es va descobrir el juliol de 2013 en una sucursal de Bankia madrilenya propera a la plaça de toros de Las Ventas, on una dona anava cada mes a cobrar la pensió de jubilació per invalidesa d'un home que feia dècades que ningú no veia al banc, recull elDiario.es. Ella sempre acudia en nom d'ell, al·legant que la seva condició física no li permetia desplaçar-se, per la qual cosa li havia donat permís per escrit per fer-ho en nom seu.

Bankia

Bankia / Arxiu

Tanmateix, la realitat era que feia 33 anys que l'home estava mort i que ella havia continuat cobrant després de la seva mort, arribant a una astronòmica xifra de més de 200.000 euros cobrats de forma fraudulenta. Segons el mateix diari, el cas ha estat ara sentenciat en ferm pel Tribunal Suprem, encara que queden caps per lligar i resoldre. El que de moment està clar és una condemna de dos anys de presó i una multa de 900 euros a la dona, que ara té més de 80 anys, per delictes d'estafa i falsedat, després d'arribar a un acord amb la Fiscalia reconeixent els fets i demanant perdó.

Treballadora social en un hospital psiquiàtric de Madrid

El plet s'ha desplaçat ara a la batalla entre Bankia i l'Institut Nacional de la Seguretat Social per la responsabilitat de les negligències que van permetre a l'estafadora cobrar durant tants anys. Els fets jutjats es remunten a la joventut de la dona, que era treballadora social a l'Hospital Alonso Vega, ara Hospital Doctor Rodríguez Lafora, que estava especialitzat en psiquiatria. Entre els seus pacients es trobava un home que tenia una pensió per incapacitat absoluta des de 1977, segons els documents als quals ha accedit elDiario.es. Després de la seva mort el 1980, la treballadora social, amb menys de 40 anys, va agafar el relleu i va continuar cobrant la seva pensió.

DNI / Mossos

Imatge d'arxiu de DNI / CME

Per a això va requerir diversos trucs i tripijocs. El primer va ser aconseguir el DNI del mort -caducat en 1979- i la seva documentació, amb la qual va obrir un compte bancari a la seu de Caja Madrid de Las Ventas. Allà va començar a acudir amb una autorització falsa en la qual suposadament l'home li donava permís per treure els diners al seu lloc. Quan el banc va demanar més proves, com la fe de vida que s'exigeix a ancians com a prova que continuen vius, va aconseguir que en el mateix Registre Civil li concedissin el document sense necessitat que el mort acudís.

Suplantar el mort durant més de 30 anys

Després de ser enxampada, va reconèixer els fets i va demanar perdó, i per això la Fiscalia i Seguretat Social van rebaixar la seva petició de presó per facilitar-li evitar l'entrada a la presó: dos anys de presó per estafa i falsedat, una multa de 900 euros i l'obligació de tornar els diners. De moment, ella ha aportat 20.000 euros i Bankia 37.600 més, informa el mitjà citat. Aquí entrava l'intent de la Seguretat Social de declarar responsable civil subsidiari el banc perquè hagués de tornar una major part a les arques públiques, encara que el jutjat madrileny es va negar i ara el Tribunal Suprem ho ha ratificat. La decisió es basa que no hi ha proves que Bankia no demanés prou proves, a més d'haver estat el mateix Registre Civil qui va emetre els documents de fe de vida que va utilitzar l'estafadora.

D'altra banda, la dona, ara octogenària, ja comptava amb antecedents penals, encara que no es poden aplicar, i la seva condemna és de dos anys de presó, que no té per què complir obligatòriament a la presó. Tanmateix, li queden per tornar 150.000 euros que, de moment, no pot pagar, per la qual cosa caldrà veure si això provoca algun efecte en l'execució de la condemna.