La Direcció General de Trànsit, la coneguda DGT, és una de les institucions espanyoles més temudes, i amb raó. Cada any les restriccions es fan més dures i els conductors han de ser més prudents, ja que l'objectiu principal és reduir accidents i morts a les carreteres del país. Per a això, fan servir una sèrie de mecanismes que progressivament s'afinen i aconsegueixen caçar els més espavilats, que encara que intentin evitar-los, acaben rebent la temuda multa.

Les furgonetes blanques de la DGT que t'enxampen 'in fraganti'

A part dels coneguts radars, dels quals ja s'ha revelat la ubicació en diverses ocasions i gairebé sempre són visibles, la DGT compta amb altres armes per enxampar in fraganti els conductors temeraris i potencials causants d'incidents. Una d'elles no és una màquina, ni estàtica ni mòbil, ni implica agents de la Guàrdia Civil en un control rutinari, sinó que es tracta de furgonetes blanques que poden distingir-se només per alguns detalls i que tenen la possibilitat de multar amb tot el pes de la Llei de Trànsit.

Control trànsit|tràfic Guàrdia Civil DGT / Europa Press

Les furgonetes blanques de la DGT costen molt de detectar i ens poden donar un bon ensurt / Europa Press

Així, incorporats a autopistes i carreteres generals, aquests vehicles poden caçar els conductors en el moment de la infracció, imposant la corresponent sanció, com els 600 euros de multa acabats d'estrenar per superar la velocitat màxima permesa per avançar algú, o els 500 euros per una acció que moltes persones duen a terme dins del cotxe. Per distingir aquestes furgonetes-radar en la via hi ha un petit truc: fixar-nos en la matrícula.

El truc per detectar-les és en la matrícula

Perquè a Espanya hi ha milers de furgonetes blanques i no és fàcil concentrar-se conduint si sospitem de cada vehicle que passa, i és per això que les lletres de la matrícula ens revelaran el detall clau: l'acrònim PGC -que significa Parc Guàrdia Civil- implica que dins hi ha agents de Trànsit que estan a l'aguait de qualsevol infracció que es pugui produir a la carretera i multar de forma fàcil. De fet, recorda una mica al típic mètode nord-americà dels cotxes de la policia amagats a la via per perseguir els conductors temeraris.

Carretera cotxes DGT trànsit|tràfic / Europa Press

El truc per detectar les temudes furgonetes està en la matrícula / Europa Press

En el cas d'aquests vehicles d'incògnit, la sanció més comuna que han registrat és la de l'ús del mòbil, que des del març passat suposa una multa de 200 euros i la retirada de sis punts al carnet de conduir. Tanmateix, aquesta no és l'estratègia més discreta de la DGT, ja que tenen uns radars encara més imperceptibles i d'última generació, que poden detectar sent pràcticament invisibles qualsevol infracció a diversos quilòmetres de distància, a més d'estar controlats per wifi i sent especialment útils en àrees urbanes.