Els empleats de la Direcció General de Trànsit (DGT) no deixen de treballar per millorar les normatives relacionades amb la seguretat a les carreteres i carrers. L'objectiu d'aquesta organització és el de reduir el nombre d'accidents i fer unes normes que serveixin perquè els conductors, els seus acompanyants i els vianants no pateixin danys greus.

Aquesta organització ha d'estar constantment avaluant i considerant noves mesures que poden ser útils per aplicar-les al seu nou reglament. La indústria dels automòbils i els sistemes de seguretat avança cada dia i és molt important que les normes estiguin alineades amb aquest progrés tecnològic.

Un exemple d'això és la inclusió de les normes relacionades amb els patinets elèctrics. Aquests mitjans de transport van aparèixer a diverses ciutats fa un parell d'anys i no estava clar com s'havia de legislar el seu ús. Malgrat això, es van admetre una sèrie de regles relacionades amb aquest peculiar vehicle i en la nova llei de trànsit es va aprovar l'ús del casc obligatori per als usuaris que l'utilitzin per desplaçar-se.

La nova prohibició que prepara la DGT

El nou objectiu del ministeri de Sanitat és el de prohibir que els conductors i els seus acompanyants puguin fumar dins del cotxe en el cas en el qual hi hagi dones embarassades o menors d'edat. Aquesta iniciativa forma part del Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme 2021-2025, també volen incloure les platges, centres esportius a l'aire lliure i les terrasses en aquesta normativa. Les sancions podrien arribar a ser de fins a 500 euros.

Encara que no es tracta d'una cosa immediata, el cert és que no sembla que aquesta nova prohibició vagi a tardar massa a ser aplicada, ja que es troba en la seva fase final de redacció. Està clar que serà considerada com a polèmica, alguns fumadors no estaran disposats a acceptar que no puguin fumar ni als seus propis cotxes.

Cotxe Pixabay (2)

Home fumant en el seu cotxe / Pixabay

Malgrat això, des que el 2006 va entrar en vigor la famosa Llei Antitabac, els fumadors han vist com es reduïen radicalment els llocs en els quals podien fumar. Primer ho van prohibir en espais de feina i centres culturals. Després, el 2011, hi va haver alguns canvis que afectaven les zones d'ús col·lectiu.

Les conseqüències del tabac

El ministeri de Salut espera que aquestes noves mesures contra el tabac ajudin a reduir el consum d'aquesta substància en, aproximadament, un 30%. El que suposarà un seriós avenç en la lluita per millorar la qualitat de vida de les persones que fumen o que conviuen amb fumadors.

A Espanya, fumar en llocs en els quals no està permès suposa una falta lleu que va acompanyada d'una sanció de 30 euros. Encara que, en el cas en el qual aquesta persona sigui reincident i acumuli tres sancions d'aquest tipus, passaria a ser considerat com una sanció greu que implica una multa d'entre 601 i 10.000 euros.

Diversos països estan treballant per complicar-li les coses els fumadors i que, gràcies a les normatives, es redueixi considerablement el percentatge de persones que fumen. Territoris com Nova Zelanda han anat més enllà, el 2027 serà il·legal comprar tabac, el que implica que els nascuts de 2009 endavant mai no podran comprar un paquet de forma legal.