La Guàrdia Urbana de Barcelona ha confiscat més de 1.800 joguines i productes de marxandatge que han descobert a diverses botigues del districte de l'Eixample quan només queden dos dies fins a la nit de Reis. La majoria dels productes, que no complien amb la normativa europea, estaven relacionats amb el manga i l'anime.

Campanya de Nadal

La troballa s'ha fet en el marc d'una operació que realitza inspeccions a diverses botigues durant la campanya de Nadal precisament per evitar aquest tipus de falsificacions. Durant els registres s'han trobat al voltant de 600 peluixos i 700 figures de personatges de sèries d'anime, així com productes de marxandatge com samarretes, clauers, tasses i jocs de cartes.

Cada any durant Nadal es duen a terme controls exhaustius a establiments especialitzats en la venda de joguines i regals per l’alça en la demanda d’aquest tipus de productes. La Guàrdia Urbana ha emès un comunicat segons el qual recorda que les joguines comercialitzades dintre del territori de la Unió Europea han de complir amb unes normes bàsiques de seguretat. A més, han de dur el marcatge de la Comunitat Europea en un lloc visible on també han de constar la marca comercial registrada i la seva adreça.

Quatre persones investigades

A banda de les confiscacions, la policia també ha identificat a quatre persones que estan sent investigades per un presumpte delicte contra la propietat industrial i intel·lectual. A les botigues regentades per aquestes persones els agents van trobar productes sense el logotip de la marca comercial o en falsos embolcalls que imitaven els de les joguines originals. Per altra banda, els objectes presentaven una deficient qualitat, a més de l'absència de copyright, d'advertències legals i d'edat recomanada. Les joguines requisades presentaven un potencial risc per als nens petits com que no estaven correctament embalats i mancar del corresponent avís que especifiqui l'edat mínima d'ús.