Rescatat un nadó de 13 mesos entre les escombraries acumulades de casa seva a Màlaga. La Policia Nacional el va trobar amb un risc molt greu, atès que vivia amb la seva mare, la qual pateix síndrome de Diògenes i per tant acumulava tota mena d'objectes procedents d'abocadors propers. Això va provocar que es convertís a poc a poc en una deixalleria on, a més, residien sense aigua ni llum i amb okupes. L'actuació per salvar la integritat física del bebè va portar-se a terme aquest dissabte a la capital provincial, segons explica EFE de fonts policials.

La mare perd la tutela del nadó i podria tenir responsabilitat penal

L'operació per trobar el nadó aquest dissabte s'ha realitzat conjuntament entre la Policia Nacional i el Servei de Protecció al Menor de la Junta d'Andalusia. La tutela del menut l'exercia la mare i, segons les informacions disponibles, no s'ha fet menció en cap moment a un possible pare o tutor legal alternatiu. No obstant això, les funcions de la progenitora han quedat suspeses i han estat assumides pel govern andalús. Fonts policials han afegit que en aquests casos el bebè acostuma a quedar-se en un dels centre de protecció de la seva xarxa fins que es trobi una família d'acollida que s'encarregui de les seves cures temporalment.

D'altra banda, la Policia Nacional ha informat la Fiscalia de Menors de la greu situació i absència de cures en les quals va ser trobat el nadó de tan sols 13 mesos a la casa de Màlaga. Cal recordar que la mare està obligada per llei a mantenir un mínim de salubritat i atencions al petit. Per això mateix, la dona podria haver incorregut en alguna responsabilitat penal, tot i que no ha estat detinguda per aquests fets.

Per demostrar si ha incorregut en alguna responsabilitat penal després de trobar el bebè entre les escombraries acumulades al domicili familiar de Màlaga, la Policia Nacional ha passat les avaluacions a la Fiscalia de Menors. El procés desenvolupat implica prèviament una resolució provisional de la Junta d'Andalusia sobre desemparament del petit en virtut d'informes sobre la situació en la qual vivia.