Fa només una setmana de la macrooperació policial on tretze membres dels Trinitarios van ser detinguts per la Guàrdia Civil a Salou (Tarragona) i els investigadors no han tardat a "batejar" la banda amb un nom particular: Els Tèrmits, per les seves similituds amb aquests insectes en el 'modus operandi'.

Els tèrmits són insectes que viuen en nius de colònies i que provoquen plagues urbanes. Per fora semblen simples formigues inofensives, però en realitat són l'enemic número u dels edificis que contenen fusta. L'organització en colònia d'aquests insectes és la similitud que mantenen amb les bandes criminals, com els Trinitari0s.

L'organització criminal s'encarregaven d'ajustar comptes amb narcotraficants i obligar-los a saldar els seus comptes. Traficaven amb crac i cocaïna. Els arrestats en la macrooperació policial són d'origen dominicà i entre ells hi ha líders encarregats d'establir les vinculacions entre els diferents grups repartits entre les comunitats autònomes i de donar les ordres. En els Trinitarios també n'hi havia tres de menors d'edat, que eren utilitzats com a "soldats" per executar les víctimes.

Dels nou detinguts a Salou (Tarragona), tres adults ja han ingressat en presó provisional i tres menors en un centre de règim tancat a Barcelona. La resta d'integrants de la colla ha quedat en llibertat provisional amb mesures cautelars. Sovint és difícil saber tot el que hi ha darrere d'una organització criminal perquè els membres mantenen un pacte de silenci per no delatar a la resta d'integrants, per la qual cosa solen acollir-se al seu dret a no declarar.

Com s'organitzen?

Les organitzacions criminals tenen una estructura molt jerarquitzada. Cada un té la seva funció. Es divideixen en blocs. Com bé descriuen els investigadors, els membres passen per diferents fases fins que es fan amb el comandament de la banda i tenen rols diferenciats. A la cúspide estan els reis, a sota els seus terratinents i en la base els soldats, igual que els tèrmits.

Encara que igual que els tèrmits, es reprodueixen ràpidament i compten amb encarregats de reclutar adolescents en centres escolars, parcs, llocs de lleure o a través de les xarxes socials. El nom dels Trinitarios prové dels principals revolucionaris durant la Guerra de la Independència a la República Dominicana. La banda es va originar en una presó de Nova York on els presos de l'illa caribenya es van agermanar a fi de protegir-se dels atacs dels altres reclusos. Poc després, va passar a considerar-se una organització criminal internacional que paradoxalment té entre els seus principals rivals els Dominican Don't Play, una altra banda nascuda un any després al mateix lloc per compatriotes amb qui es disputaven el control pel tràfic de drogues als carrers quan quedaven en llibertat.

L'augment de delictes va fer saltar l'alarma

L'operació policial va començar molt abans. Concretament, l'estiu passat, quan el Grup d'Informació de la Comandància de Tarragona va detectar un increment d'activitats delictives protagonitzades per joves que aviat es va poder relacionar amb el grup violent juvenil Trinitarios. Aquesta banda pugnava per controlar el territori. Mantenien enfrontaments amb altres narcotraficants per quedar-se amb el monopoli de la zona en la qual vivia.

Delictes diversos

Els Trinitarios assentats a Salou estaven cometent una gran varietat de delictes amb la intenció de finançar les seves activitats il·legals: tràfic de drogues, robatoris amb violència, contra el patrimoni, estafes i falsejaments d'identitat eren la seva especialitat. Nou persones van ser detingudes a dos habitatges de la localitat, una al carrer Amposta i una altra al carrer Vendrell.

Un centenar d'agents va participar en el dispositiu, considerat de risc, en desconèixer quina seria la resposta d'aquests delinqüents. La guàrdia civil va desplegar membres de la Unitat Especial d'Intervenció (UEI) i del Grup de Reserva i Seguretat (GRS), dues unitats d'elit, encara que no hi va haver cap incident.