El cadàver trobat lligat en un maleter d'un Volkswagen Golf a tocar de la C-51, entre Albinyana i el Vendrell, cada cop sembla més clar que és el d'un home marroquí que té antecedents per tràfic de droga.

Les proves forenses hauran de mirar si és possible d'identificar plenament el cos, però el titular del vehicle trobat en flames, que encara no s'ha pogut localitzar, sembla ara per ara pels Mossos el candidat més ben posicionat per ser l'home que els Bombers van trobar amagat al maleter del cotxe quan van anar a apagar l'incendi.

Pels indicis que tenen ara mateix sobre la taula les agents de l'Àrea d'Investigació Criminal (AIC) del Camp de Tarragona tot sembla indicar, com va avançar ahir ElCaso.cat, que el crim pot estar relacionat amb un possible enfrontament entre grups que es dediquen al tràfic de drogues.

Còctel explosiu al Baix Penedès

Els Mossos d'Esquadra intenten buscar relacions entre diversos fets que els darrers dies s'han concentrat en aquesta comarca, a cavall de Tarragona i Barcelona. La setmana passada un home va aparèixer amb diversos trets de bales a les portes d'urgències de l'hospital del Vendrell. Un vehicle va aparcar davant del centre mèdic, va descarregar l'home i va marxar.

Cadàver cotxe calcinat El Vendrell / ACN

Agents dels Mossos amb el cotxe on va aparèixer el cadàver, a tocar de la C-51 / ACN

L'home, per qui no es pateix per la seva vida, va explicar que coneixia els seus agressors i la policia catalana, tot i que oficialment no ho van voler confirmar, no van tenir dubtes: l'enfrontament estava relacionat amb una baralla per un tema de drogues.

Una furgoneta carregada de marihuana en flames

Però més enllà d'aquest tiroteig i del cadàver de la C-51, els Mossos estan investigant un altre fet que pot estar relacionat amb aquesta explosió de violència al Vendrell i al seu entorn. La matinada de diumenge a dilluns els Bombers de la Generalitat van haver de treballar en l'incendi d'una nau industrial abandonada al polígon industrial de Foix, a l'Arboç.

Quan van entrar a la zona van trobar una furgoneta en flames. A l'interior hi van trobar una gran quantitat de marihuana. Segons han explicat fonts de la policia catalana, s'està investigant si l'incendi va ser provocat o si, al contrari, va ser per algun altre tipus de problema mecànic o elèctric de la furgoneta.

La violència de la marihuana

Els casos simultanis en una zona propera com és el Baix Penedès i sempre amb el denominador comú de la droga, i, concretament, de la marihuana, és clarament un element que obliga els Mossos d'Esquadra a mirar-ho tot com un conjunt, fins que hi hagi elements que permetin deixar de relacionar-ho.

La policia treballa amb la línia comuna a tot Catalunya que cada cop les bandes criminals organitzades que tenen el seu modus vivendi en el tràfic de marihuana són més violentes. Les dades internes dels Mossos, a les quals ElCaso.cat ha tingut accés, d'un informe del 9 de setembre, ho avalen.

L'any 2020 en prop del 70% d'incidents violents relacionats amb la marihuana es van exhibir armes de foc. A gairebé el 50% de xarxes criminals desarticulades per cultiu i tràfic de marihuana se'ls ha comissat armes de foc. El document intern també detalla que el 12% de plantacions de marihuana s'hi han localitzat armes de foc durant els escorcolls en plantacions o pisos controlats pels narcotraficants.