Nou cop contra la marihuana. Una investigació que ha tornat a posar en relleu el gran negoci que és el conreu i tràfic de marihuana a casa nostra, un fet que, tal com ja va alertar l'intendent Ramon Chacón, cap de les unitats d'investigació criminal dels Mossos, ha convertit Catalunya en pol d'atracció del crim organitzat internacional i cada any es registren tres assassinats relacionats amb el tràfic d'aquesta droga.
En l'operació que s'ha explotat a Sabadell, sota el nom de cas Arahona, els Mossos d'Esquadra han detingut tretze persones, totes de nacionalitat espanyola i d'un clan familiar concret, que tenien la seva base d'operacions al complicat barri de Can Deu, a Sabadell. La investigació l'ha liderat l'Àrea de Delictes Econòmics de la DIC i la Unitat d'Investigació de Sabadell dels Mossos d'Esquadra que han aconseguit a acreditar que la banda havia arribat a blanquejar més de 3 milions d'euros procedents del cultiu de marihuana.
Els Mossos fa un any que investiguen el clan
La investigació es va iniciar fa més d'un any, quan els Mossos d'Esquadra van detectar que un clan familiar havia adoptat una posició de poder al barri en el control del tràfic de marihuana al Vallès Occidental. Diversos veïns ja havien alertat a la policia de la creixent sensació d'inseguretat a la zona pel comportament incívic d'algun dels seus veïns, que formaven part d'aquest clan familiar. Per aquest motiu, tant l'ajuntament de Sabadell com la Policia Municipal i els Mossos van iniciar diferents actuacions, una de les quals era la comprovació de l'activitat delictiva.
La investigació no va ser fàcil però agents de la Unitat d'Investigació de Sabadell, que són els que van iniciar les perquisicions, van poder confirmar que el clan controlava un total de vuit cultius intensius indoor a diferents municipis de la zona de Barcelona majoritàriament a Sabadell, amb una capacitat global de producció superior a 200 quilos cada any i un volum de benefici per any que rondaria els 400.000 euros, segons els informes dels Mossos d'Esquadra.
El negoci anava sobre rodes: cotxes de luxe i cases
El negoci anava sobre rodes, i el clan va haver d'idear un pla per poder blanquejar els substanciosos ingressos que generava. Els responsables del clan van anar adquirint diferents propietats immobiliàries i vehicles, la majoria de les quals a través de testaferros que controlava la mateixa organització. Delictes Econòmics dels Mossos d'Esquadra van confirmar una inequívoca desproporció entre les seves rendes del treball i el seu volum de despeses, així com un patrimoni atribuïble absolutament incompatible amb els seus ingressos lícits declarats en els darrers exercicis fiscals. D'aquesta forma, la investigació econòmica realitzada ha pogut determinar que els fons criminals blanquejats per part del clan familiar supera els 3 milions d'euros en els darrers cinc anys.
Les proves dels delictes econòmics van ser gairebé més importants que les troballes de les plantacions de marihuana. El clan tenia controlat el barri de Can Deu i havia ordit una trama de nombrosos col·laboradors que funcionaven com a vigilants per detectar la presència dels investigadors de la policia catalana.
Només tres dels arrestats a presó
A final de setmana passada es van detenir tretze persones després de fer disset entrades i escorcolls en pisos i finques del clan, en diversos punts de Barcelona. Els integrants del clan van ser arrestats pels delictes de blanqueig, tràfic de drogues, tinença d'armes de foc i defraudació de fluid elèctric. Es van intervenir més de 4.000 plantes, tres armes de foc, tres turismes, gairebé 20.000 € en efectiu i documentació econòmica d'interès per la causa.
El cap de setmana passat, els arrestats van passar a disposició judicial. Tres dels tretze detinguts van ingressar a presó, els caps del clan, i els altres deu van quedar en llibertat amb càrrecs.