Un nen de 12 anys ha mort i dos més han quedat ferits greus aquest dimarts al matí durant un tiroteig en una escola d'educació primària de la ciutat de Vantaa, a Finlàndia. Segons les primeres informacions, el tirador, un alumne de la mateixa edat que les víctimes, ha estat detingut per la policia poc després del succés, que s'ha desencadenat al voltant poc abans de les nou a l'escola Viertola, al bell mig d'aquest municipi situat a uns 20 quilòmetres al nord de Hèlsinki. 

Una persona que treballa prop del centre ha estat qui ha alertat els serveis d'emergències després de sentir els trets. En un primer moment, no ho va relacionar amb l'escola, però es va adonar de la gravetat dels fets després de veure diversos nens corrents i cridant espaordits pel pati.  Fins al lloc s'han desplaçat patrulles de la policia finlandesa que han acordonat la zona i a hores d'ara estan escortant els alumnes fora del recinte, on els esperen els seus pares per portar-los a casa. Respecte a les víctimes, un dels menors ha mort a l'escena, i els altres dos han estat evacuats greus a l'hospital.

El noi ha intentat escapar després de disparar als companys 

Segons els mitjans locals, la policia ha pogut atrapar el sospitós cap a les deu del matí. El noi ha intentat fugir de les autoritats després de disparar contra els seus companys, però els agents l'han trobat en un carrer del barri de Tapulikaupungi, ja a la capital del país, amb la pistola al seu poder. De moment, es desconeix la motivació del menor per obrir foc contra la resta d'alumnes, i tampoc se sap si tenia un objectiu clar o si ha disparat indiscriminadament. 

El que sí que ha pogut confirmar la policia finlandesa és que el nen no ha amenaçat ningú abans del tiroteig, que ha tingut lloc poc després que els alumnes arribessin a l'escola per reprendre les classes després de les vacances de Setmana Santa. 

tiroteig finlàndia (1)
La policia ha acordonat l'escola i els sanitaris han evacuat els nens ferits / Markku Ulander, Europa Press

L'escola Viertola acull alumnes des dels set fins als quinze anys, que es correspon als cursos de primer fins a novè, segons el sistema educatiu finlandès. El centre té una capacitat per a 800 estudiants i actualment hi treballen 90 persones, entre educadors i altres membres de la plantilla. La ministra d'educació del país, Anna-Maja Henriksson, ha traslladat la seva solidaritat a les famílies de les víctimes d'aquest incident, que ha catalogat de "terrible".