Un macrodispositiu per salvar la vida d'un nadó de menys de 24 hores. Un operatiu conjunt entre el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), SAMU 061 Illes Balears, l'Exèrcit de l'Aire, el Cos Militar de Sanitat i professionals de diversos hospitals barcelonins i mallorquins, ha permès portar d'urgència aquest divendres un nounat en estat crític des de l'Hospital de Son Espases de Palma (Mallorca) fins a Barcelona amb helicòpter. El petit tenia una insuficiència respiratòria greu i l'alta complexitat de l'actuació sanitària va fer que la resposta hagués de ser ràpida i s'activessin els Equips d'Atenció al Pacient Crític d'Alta Complexitat per portar-lo fins a un centre d'alta tecnologia sanitària i amb professionals ultraespecialitzats, en aquest cas a l'Hospital Vall d'Hebron de la capital catalana.
El nounat amb una greu insuficiència respiratòria va arribar durant les primeres hores d'aquest divendres a Barcelona i les primeres informacions indiquen que la seva evolució a l'Hospital Vall d'Hebron és favorable. Però abans d'arribar al centre sanitari de la ciutat, tal com estableix el programa d'ECMO pediàtric, es va desplaçar un dels equips canul·ladors per fer la corresponent intervenció a l'Hospital de Son Espases de Palma. Més tard, amb la col·laboració de l'Exèrcit de l'Aire, van pujar el nadó amb diversos facultatius en un helicòpter i van aterrar a Barcelona, des d'on va ser portat a l'hospital.
Centres ultraespecialitzats catalans i ràpida actuació
La ràpida actuació va ser crucial per poder salvar-li la vida, tot i que encara podria existir risc, les primeres informacions apunten que el pronòstic és favorable. La proximitat entre Palma i Barcelona i els Equips d'Atenció al Pacient Crític d'Alta Complexitat, que són pioners i permeten l'accés a un centre d'alta tecnologia sanitària i amb professionals ultra especialitzats, ha permès dur a terme el trasllat d'urgència del nounat de menys de 24 hores fins a la capital catalana. Aquest servei, al qual han col·laborat professionals de diferents sectors, pot beneficiar prop de 1.400 malalts crítics i té la peculiaritat d'actuar sigui on sigui el pacient.
El projecte està liderat pel Servei Català de la Salut, el coordina el Sistema d'Emergències Mèdiques, i es troben implicats diferents hospitals terciaris: Hospital Universitari de Bellvitge, Hospital Clínic de Barcelona, Hospital Universitari Santa Creu i Sant Pau, Hospital Universitari Vall d’Hebron i Hospital Universitari Germans Trias i Pujol. L'objectiu, segons explica el SEM, és donar cobertura a les assistències d’aquells pacients amb una situació clínica tributària d’atenció de medicina intensiva i que per motiu d’escalonament assistencial, necessiten un dispositiu específic i derivació a un centre d'alta tecnologia requerint un trasllat amb una unitat de Suport Vital Avançat amb atenció al Pacient Crític d’Alta Complexitat.