Cop contra un clan de droga radicat a diferents municipis de Barcelona. Els Mossos d'Esquadra i la policia francesa han detingut tretze persones i han intervingut un total de 260 quilos de marihuana i 60 d'haixix que enviaven cap a França amagada en palets que contenien recanvis de vehicles. Tot va començar amb una investigació el febrer del 2022 i amb una intervenció al juliol de l'any passat d'un enviament de l'organització a través d'una empresa de transports ubicada al Baix Llobregat. A l'interior van trobar 83 quilos de cànnabis, 54 d'haixix i dues balises de seguiment que els investigats havien introduït a l'interior per tenir informació de la ubicació del carregament. Però aquest material decomissat no va fer enrere la organització, que va continuar amb l'enviament de palets, fins i tot en van augmentar la freqüència.

 

De Barcelona a França i d'allà a Bèlgica: el viatge de la droga

Tot i que operava des de l'àrea metropolitana de Barcelona, el grup va triar la població de Lille (França) per la seva ubicació propera a la frontera amb Bèlgica. Aquest país era el centre neuràlgic per fer arribar la droga a altres països del centre d'Europa, on el preu de la droga es pot arribar a triplicar. Però es produïa a Catalunya. Els Mossos d'Esquadra van enxampar un grup de persones de diverses nacionalitats que gestionaven diverses plantacions de marihuana als municipis de Castellví de Rosanes i Martorell, a més d'altres plantacions ubicades a l'Alt Penedès. 

Així, doncs, a través d'empreses de transports internacionals van aconseguir enviar una tona de substàncies estupefaents a una adreça de la localitat d'Halluin, a França. Es feien passar per una empresa legalment constituïda amb la falsificació de la documentació, del segell i de la signatura. La investigació va comportar la creació d'un equip conjunt d'investigació en el marc d’EUROJUST, Agència Europea per a la Cooperació Judicial Penal amb seu a La Haia, entre el Jutjat d'Instrucció número 7 de Vilanova i la Geltrú, els Mossos d'Esquadra i la Fiscalia francesa, en col·laboració amb la Policia Nacional i l'Office anti-stupéfiants (OFAST) de la Policia Judicial de Lille.

Detinguts a Catalunya: presó per a quatre dels deu

A Catalunya els Mossos d'Esquadra van dur a terme setze entrades i perquisicions a nou domicilis i set plantacions interiors de cànnabis a les localitats de Sant Andreu de la Barca (1), Martorell (4), Castellví de Rosanes (3), Sant Just Desvern (1), Polinyà (1), Vallirana (1), Olesa de Bonesvalls (1), Corbera de Llobregat (1), Masquefa (1) i Torrelles de Foix (1), on hi van participar més de 300 efectius policials i on van detenir deu persones. Tres dels deu arrestats tenien el rol de jardiners i s'encarregaven de les plantacions de marihuana. Els altres set realitzaven altres tipus de funcions: control d'enviaments o logística.

En les entrades i perquisició es van intervenir més de 4.000 plantes de marihuana, quatre pastilles d'haixix amb un pes de 400 grams, una envasadora al buit, 2,6 quilos de cabdells de marihuana, uns 10.000 euros en efectiu, cinc balises de seguiment, un segell de l'empresa usada per fer els enviaments i una arma de foc real, entre altres objectes d'interès per a la investigació. El jutge instructor va decretar presó per a quatre dels deu arrestats a Catalunya, mentre que el principal investigat, detingut a França, està a l'espera de ser extradit a Espanya en virtut d'una ordre europea de detenció (OED) emesa per l'autoritat judicial.