La professora d'espanyol de l'Institut Saint-Thomas d'Aquin de Sant Joan Lohitzune (Euskadi Nord, França), Agnès Lassalle, va perdre la vida aquest dimecres després de ser apunyalada per un dels seus alumnes. El jove de 16 anys va atacar la mestra de 52 anys cap a les deu del matí mentre ella era impartint classe a la pissarra. El noi va aixecar-se del pupitre, va tancar la porta de l'aula amb clau i va dirigir-se a la docent. Un cop allà, va treure un ganivet amb una fulla d'uns deu centímetres i va clavar-li diverses punyalades. Una hora després va morir fruit de les múltiples ferides. Aquesta agressió tan extrema en una escola francesa arriba poc més de dos anys després de l'assassinat el 16 d'octubre de 2020 del professor d'història Samuel Paty en una escola d'Éragny, una ciutat del cercle metropolità de París.

L'autor del crim va ser detingut poc després de l'atemptat, un cop un altre docent el va convèncer de donar-li l'objecte punxant. El fiscal de Baiona, Jérôme Bourrier, ha obert una investigació per assassinat, la qual cosa implica la premeditació de l'acte. Pel que sembla, el jove tindria problemes psiquiàtrics i fins i tot va assegurar que va sentir veus abans d'acabar amb la vida de la seva mestra. Però, qui era Agnès Lassalle? Una docent amb experiència que portava des del 1997 donant classes de llengua castellana al centre privat catòlic de Saint-Thomas d'Aquin a Euskadi Nord.

Entrada de l'institut on el jove de 16 anys ha apunyalat mortalment la seva professora / EFE - JULEN ZUBILLAGA
Entrada de l'institut on el jove de 16 anys ha apunyalat mortalment la seva professora / EFE - JULEN ZUBILLAGA

Vivia a Biarritz amb la seva parella i era a l'institut des del 1997

Agnès Lassalle vivia amb la seva parella i sense fills, segons Le Figaro, a Biarritz. Es desplaçava tots els dies fins a Sant Joan Lohitzune, a on arribava en poc més de 20 minuts en cotxe per treballar. La professora tenia alumnes de gairebé tota la regió i alguns de la part espanyola com Irun o Hondarribia, ja al País Basc. Tots els testimonis la descriuen com una professora "molt arrelada" a l'institut, on portava donant classes des del 1997. "Era radiant en el seu treball i es mereix tota la nostra admiració", ha assegurat la rectora de Nouvelle-Aquitaine, Anne Bisagni. 

Antics companys i alumnes de la mestra la defineixen com una persona discreta i que feia molt bé el seu treball. Tant és així que, més enllà de saber que residia amb la parella, no hi ha molta més informació sobre la seva vida privada. "Era obvi que li agradava molt la seva feina. Sempre allà, sempre a temps. No tenia vida fora de l'institut", han explicat exestudiants i empleats de l'escola a Ouest-France. "Va gastar tota la seva energia en els seus estudiants", han sentenciat. De fet, fins i tot utilitzava les seves vacances per continuar treballant i s'involucrava molt en les activitats del centre educatiu.

Apassionada del flamenc i molt activa en projectes escolars

La professora estava molt lligada a l'organització de projectes escolars i portava de pròpia iniciativa els seus alumnes a investigar les festes locals, a més de preparar moltes sortides i excursions del centre. Agnès Lassalle també era una apassionada del flamenc, segons el segon mitjà citat. Una afició que encara l'apropava més a la llengua que impartia a l'institut. Els que la coneixien, fossin alumnes, amics o companys, no tenen res dolent a dir d'ella i de fet asseguren que era molt difícil entrar en conflicte. L'assassinat mentre impartia una de les seves classes a Sant Joan Lohitzune ha provocat estupefacció a tota França, on aquest dijous es fa un minut de silenci a totes les escoles del país en record d'Agnès Lassalle.