Els Mossos d'Esquadra han acabat, aquesta setmana, amb la fugida de la presó de dos delinqüents que, aprofitant un permís, van marxar de Lledoners, al Bages, i de Quatre Camins, al Vallès. Un d'ells des del desembre de 2020 que havia decidit no tornar a la presó i un altre ja fa més temps, des de 2017.

Aquestes dues detencions, del Grup de Recerca Activa de Fugitius (GRAF), arriben la mateixa setmana que un pres molt perillós es va escapar de la presó de Quatre Camins i que al final va ser entregat de nou a la presó per la seva família. Aquests dos detinguts, però, no formaven part de la llista dels 10 delinqüents més buscats dels Mossos dels quals s'havien escapat de presons catalanes.

Dos escapolits de presons catalanes, enxampats

El dijous passat un home de 35 anys, de nacionalitat espanyola i amb el darrer domicili a Valls buscat per quatre ordres judicials de detenció vigents va ser detingut. L'home havia sortit de presó per un permís ordinari el desembre del 2020 i no havia tornat a la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada. Complia pena de presó per delictes de lesions i maltractaments en l'àmbit de la violència de gènere, conducció sota els efectes de l'alcohol i les drogues i delictes contra el patrimoni. Va ser detingut a Valls.

 

Les gestions policials van permetre al Grup de Recerca de Fugitius ubicar l'home a Jerez de la Frontera (Cadis), a casa d'uns familiars de la parella sentimental que tenia en aquell moment. Quan els investigadors estaven fent les gestions per dur a terme un operatiu policial per poder-lo detenir es van assabentar que la parella s'havia barallat i que, a conseqüència d'aquest fet, ell havia retornat sol a Catalunya.

Una dona l'amagava a Valls

Els investigadors el van localitzar i van constatar que tenia una nova relació sentimental amb una dona bastant més gran que ell, la qual li donava cobertura i li proporcionava un amagatall al seu domicili de Valls.

En poc temps i abans de poder coordinar un nou operatiu policial, el fugitiu va tornar a canviar de parella, una altra dona de Valls. L'home es va tornar a refugiar al seu domicili, d'on no en sortia gairebé per a res.

Finalment dijous passat, els mossos van establir un dispositiu a la capital de l'Alt Camp, van aconseguir detenir l'home i retornar-lo al centre penitenciari on estava complint pena de presó.

Segon cas: s'amagava des de 2017 en una casa ocupada

El segon detingut va ser arrestat aquest dilluns, també en una operació del Grup de Recerca Activa de Fugitius. Com el de Valls, l'home no havia tornat, l'any 2017, després de gaudir d'un permís, a la presó de Quatre Camins, a la Roca del Vallès. En aquest cas es tracta d’un home de nacionalitat espanyola de 34 anys.

La investigació va permetre localitzar el fugitiu amagat en una casa de luxe que havia ocupat il·legalment, situat en una urbanització aïllada de Lloret de Mar.

Els policies van constatar que feia poques sortides de l'immoble i, quan les feia, conduïa un vehicle a gran velocitat i prenia moltes mesures de seguretat, com ara no parar mai el motor del vehicle o donar diverses voltes per assegurar que no hi havia presència policial.

Quan detectava alguna patrulla o algun control policial fugia a gran velocitat de manera que posava en risc la vida dels policies i la resta d'usuaris. El passat 12 d'abril els Mossos el van trobar a Palafolls i va quedar detingut, i ha tornat a la presó.