Dos periodistes colombians han mort assassinats aquest diumenge, 28 d'agost, i un altre ha resultat ferit, quan tornaven després d'haver cobert les festes patronals del poble de Fundación, al departament de Magdalena. Ambdós circulaven per una carretera quan un grup indeterminat d'homes que conduïen unes motocicletes els van interceptar i van obrir foc contra els tres ocupants del vehicle, segons ha sabut Infobae. Les víctimes mortals són Leiner Montero, de 37 anys, i Dilia Contreras, de 39 anys, ambdós directors de mitjans de comunicació colombians. La tercera persona, que va resultar ferida i es troba rebent atenció mèdica, és Joaquín Alberto Gutiérrez, segons confirma el mateix mitjà.

Durant les festes hi va haver un aldarull "d'intolerància", segons la policia

Tal com ha confirmat Andrés Serna, el comandant de policia del departament de Magadalena, durant el transcurs de les festes patronals de Fundación que els tres periodistes es trobaven cobrint mediàticament, va tenir lloc un "fet d'intolerància, que està sent investigat," sense aclarir si aquest aldarull podria estar relacionat amb el violent assassinat. No obstant això, el mitjà local El Tiempo ha pogut saber, a través del mateix comandant, que instants abans del crim, Montero s'hauria vist involucrat en una baralla física, que probablement sigui el "fet d'intolerància" que va esmentar als altres mitjans.

La policia investiga els fets i contempla diferents hipòtesis

La policia del departament de Magdalena ha posat fil a l'agulla per investigar aquest crim, que ja ha estat condemnat per diverses associacions de periodistes. Ara per ara, els agents que investiguen el cas desconeixen si el mòbil del crim està relacionat amb la professió de les víctimes mortals, i qui podria haver-lo perpetrat, per la qual cosa tenen diferents línies d'investigació obertes. D'una banda, creuen que arran de l'aldarull, les persones que es van veure involucrades en ell van seguir Montero, Contraeres i Gutiérrez quan aquests se'n van anar per venjar-se del succeït; una hipòtesi, no obstant això, molt feble. D'altra banda, consideren que es podria haver tractat d'un intent de furt.

Finalment, una altra suposició dels investigadors és que, efectivament, el crim estaria relacionat amb la professió de les víctimes, i apunten que l'haurien comès grups criminals com el Clan del Golf, els Pachenca o l'Oficina Caribe, grups dedicats al narcotràfic molt presents a la zona on hi havia els periodistes. En tot cas, hauran d'esperar que l'estat de salut de l'únic supervivent evolucioni, perquè així pugui detallar-los l'ocorregut en aquesta fatídica nit.

La Fundació per a la Llibertat de Premsa (FLIP) rebutja el crim

La Fundació per a la Llibertat de Premsa colombiana ha emès un comunicat després de conèixer els tràgics fets. En l'escrit, la FLIP assegura que "rebutgem i lamentem l'assassinat dels periodistes Leiner Montero i Dilia Contreras ocorregut ahir a la matinada en la via que condueix del coregiment de Santa Rosa de Lima al nucli urbà del municipi de Fundació, en Magdalena" i urgeix a la policia i a la fiscalia de Colòmbia que investiguin els fets tenint en compte la professió de les víctimes. Aquest crim és el primer assassinat de periodistes ocorregut a Colòmbia al llarg d'aquest any 2022.