Mèxic és un dels països més perillosos, en el qual exercir la professió de periodista és pràcticament una activitat de risc per a aquells que es dediquen a aquest ofici. L'últim periodista que ha estat assassinat a Mèxic és Ernesto Méndez, que va patir un tiroteig en el negoci familiar del qual era propietari, i en qui van morir dues persones més. Les autoritats mexicanes han confirmat l'atroç crim, mentre l'associació mexicana Article 19, dedicada a la defensa de la llibertat d'expressió i el dret a la informació, exigeix a l'estat de Mèxic que prengui mesures urgents per frenar l'ona|onada de violència existent contra els periodistes.

Un comando armat va irrompre en el negoci familiar de Méndez i va iniciar el tiroteig

Segons ha transcendit, un comando armat amb armes de foc va irrompre en la cerveseria de la qual Méndez era propietari i van obrir foc contra el periodista i dues persones més, que van morir a causa dels múltiples trets que els van disparar. Els fets van ocórrer la nit de dimarts passat, 2 d'agost, en l'estat de Guanajuato, precisament, la zona que acumula més assassinats i morts violentes de tot el país.

Ernesto Méndez patia amenaces per la seva feina

Ernesto Méndez treballava com a empresari i periodista. En l'actualitat, era el director editorial del diari local Tu Voz, dedicat especialment a tractar temes polítics, de violència i relacionats amb la comunitat de l'estat de Guanajuato. Tal com confirma l'organització internacional Article 19, Méndez havia denunciat prèviament ser víctima d'amenaces relacionades amb la seva tasca com a periodista, la qual cosa agreuja encara més l'assassinat, ja que aquest està intrínsecament relacionat amb la seva professió. Per aquesta raó, l'organització insta les autoritats mexicanes a tractar el cas i considerar com a mòbil del crim la seva "tasca informativa".

organizacion articulo 19 denúncia assassinat periodista ernesto mendez
L'organització Article 19 confirma el crim del periodista i exigeix que es consideri com a mòbil del crim la professió d'Ernesto Méndez, que patia amenaces. / Foto; Twitter

L'organització també exigeix a les autoritats mexicanes que prenguin mesures urgents amb les quals "frenar aquest fenomen", que suposa una amenaça per a la vida dels periodistes i una vulneració al dret d'accés a la informació de la ciutadania mexicana. Amb Ernesto, són ja 13 els periodistes assassinats a Mèxic al llarg d'aquest any 2022 i, segons l'associació, almenys nou d'aquests assassinats estan relacionats amb la professió de les seves víctimes.