Una baralla a Salou ha portat els Mossos fins a descobrir com un clan albanès que es dedica al conreu i tràfic de marihuana havia trobat una manera d'encara guanyar molts més diners: finançar a un conegut de la policia, un antic falsificador, per muntar una impremta de bitllets falsos. Una investigació liderada per la Unitat Central de Falsificació de Moneda (UCFM) de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos i la Guàrdia Civil ha permès poder-los caçar i detenir. S'han detingut deu persones i set han ingressat a presó. 

Agents de la DIC dels Mossos d’Esquadra i de la Unitat Orgànica de Policia Judicial (UOPJ) de la Guàrdia Civil de Tarragona han detingut a deu persones, d’entre 22 i 63 anys, als qui se’ls atribueixen delictes de falsificació de moneda, tràfic de drogues, tinença il·lícita d'armes de foc, robatori de vehicles de motor, falsedat documental, defraudació de fluid elèctric i pertinença a grup criminal.

 

La investigació es va iniciar a principis del mes de juny de 2023 quan una patrulla de seguretat ciutadana de Salou va detenir dos homes després d'una baralla relacionada amb drogues. Van tenir mala sort, i d'allà, tota la investigació va arrencar. Durant l'escorcoll, els dos homes albanesos portaven un total de 6.000 € falsos en bitllets de 500 €, provinents d’una impremta il·legal de bitllets falsos desarticulada el mes de setembre de 2022 a la Nucia, a Alacant, i finançada per organitzacions criminals d'origen albanès. Estirant el fil, els agents d'aquesta unitat que comanda el sotsinspector dels Mossos Sergi Sánchez, van poder arribar a saber que els albanesos que controlaven part del conreu i la marihuana al Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre i la part nord del País Valencià, també eren els que havien finançat a Tomàs Moreno, un vell conegut dels Mossos, la fàbrica de bitllets falsos, i ell els hi pagava amb bitllets falsificats, que els albanesos feien servir per comprar droga o armes, fent colar els bitllets falsos com a reals. 

Aquesta empremta que van localitzar els Mossos d'Esquadra l'any 2022, en el marc del cas Sentinel, va arribar a produir, mentre estava activa, 8.000.000 euros, i va poder ser descoberta per l'error d'un dels homes que guardava els bitllets, que va intentar comprar una bicicleta amb els diners falsos. Els Mossos van poder arribar a l'empremta que controlava Tomàs Moreno i que els experts en falsificació de moneda ja sospitaven que era finançada per organitzacions criminals que es dedicaven al tràfic de marihuana.

Baralles, ostentació, vici i armes

Els investigadors van detectar que els membres del grup mantenien un alt nivell de vida incompatible amb els ingressos que suposadament declaraven. Disposaven de vehicles d'alta gamma i els exhibien de manera ostentosa. També es reunien, a diferents locals de Salou i Reus, amb altres organitzacions provinents de països del nord d’Europa, on també estaven relacionats amb negocis de marihuana. Tot i que es deixaven veure i eren perillosos i la policia els començava a detectar i a investigar per diversos casos d'assalts violents, també realitzaven nombroses maniobres de contra vigilància en els seus desplaçaments.

Els Mossos van començar a seguir la pista als líders del grup, que segons els investigadors, eren molt perillosos i tenien armes de foc, i van anar tancant el cercle. Les detencions es van precipitar el passat 13 de març quan els investigadors van obtenir indicis que el grup criminal disposava d'una gran quantitat de marihuana que anava a ser traslladada a Europa. Es van fer entrades judicials a Reus, Mont-roig del Camp i el Morell, al Camp de Tarragona, i també a Mora la Nova i al Prat de Llobregat, a les Terres de l'Ebre i a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, respectivament. 

Els investigadors que van explotar el cas i van fer els escorcolls van trobar tres armes de foc curtes, una d'elles preparada per a instal·lar-li un silenciador, gran quantitat de munició, tres pistoles elèctriques, una placa, una armilla policial falsa, un rotatiu de policia, manilles, un dron i dispositius de seguiment per GPS. La droga localitzada en una plantació a Mora la Nova, que estava preparada per ser enviada cap al nord d'Europa estava valorada en 970.000 € al mercat negre. Després de ser entregats al Jutjat d'Instrucció número 4 de Tarragona, set d'ells han ingressat a presó. La policia catalana, que avui ha donat detalls en una roda de premsa, celebren les detencions i haver tret del carrer a uns homes albanesos molt perillosos que tenien el control de diverses plantacions de marihuana, que anaven armats i que també assaltaven altres grups criminals, amb violència, per robar-los la marihuana.