Els Mossos d'Esquadra han llençat aquest matí, amb col·laboració amb la Guàrdia Civil, una operació antidroga i contra la falsificació de moneda amb diversos escorcolls a la zona del Camp de Tarragona i també al Prat de Llobregat. Les intervencions d'estupefaents són, principalment, de marihuana. Sota la batuta de la Unitat Central de Falsificació de Moneda de la policia catalana, s'esperen fer diversos detinguts relacionats amb la màfia albanesa que està instal·lada a Catalunya

3d2d7853 fdef 45b2 b777 73414642de9a
Agents dels Mossos d'Esquadra fent l'escorcoll d'un cotxe, al Morell / ACN

De la investigació, tot i que està sota secret de sumari, se n'ha pogut saber que és una derivada del cas Sentinel, de l'any 2022, quan els Mossos ja van localitzar un grup d'antics falsificadors espanyols que s'havien modernitzat i havien aconseguit la fabricació de bitllets d'alta qualitat de 500 euros. La majoria havien acabat al crim organitzat i és una de les potes que avui s'han explotat. La investigació d'avui també està relacionada amb la falsificació de bitllets de 500 però també amb delictes relacionats amb la salut pública. S'esperen diversos detinguts en els escorcolls al Camp de Tarragona, en llocs com el Morell, i també a les Terres de l'Ebre, com a Móra.

Uns 150 agents en aquest operatiu antidroga i contra la falsificació de moneda

En aquest dispositiu hi participa per part de Mossos, efectius del Grup Especial d'Intervenció (GEI) i l'ARRO, que han estat els encarregats de fer els assalts. També hi participa, a més dels investigadors de la UCFM i de la DIC de Tarragona, guies de la Unitat Canina dels Mossos. En total, uns 150 agents. S'han fet diverses entrades que han arrencat a les sis del matí d'aquest dimecres.

Cas Sentinel: l'origen de la falsificació de bitllets

El cas Sentinel, que va iniciar-se l'any 2022, va portar la policia catalana a desmantellar una fàbrica de bitllets de 500 euros falsos. Es tractava d'un dels més ben fets mai detectats. De fet, el Banc d'Espanya va posar una nota de 9,7 sobre 10 a aquests papers. Aquesta investigació, dirigida per la Unitat Central de Falsificació de Moneda (UCFM) de la DIC dels Mossos, va permetre detenir els quatre fabricants, la persona que finançava la fàbrica i també l'home que guardava els bitlles a casa seva. Ara, el cas Sentinel ha tornat a sortir del calaix amb aquesta operació conjunta entre els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil, en el que és una derivada de la investigació del 2022.