Els Mossos d’Esquadra no només han desmantellat la fàbrica de bitllets de 500 euros més important mai trobada a tot Europa. També han desmantellat l'organització criminal que feia els bitllets més ben fets mai detectats. La nota del Banc d’Espanya a la falsificació no deixa marge al dubte: un 9,7 sobre 10. Els bitllets falsos que fabricava aquesta banda formada per quatre veterans criminals de nacionalitat espanyola costaven fins i tot de ser detectats pels bancs i no era fins que arribaven al banc central que saltaven les alarmes. Aquesta investigació, dirigida per la Unitat Central de Falsificació de Moneda (UCFM) de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) dels Mossos ha permès detenir els quatre fabricants, la persona que finançava la fàbrica i també l’home que guardava els bitllets a casa seva.

Va ser un error d’aquest darrer, un tal Roger, el que va permetre als Mossos estirar el fil que va portar fins a la fàbrica, a la Nucía. L’agost de 2021 un home va quedar detingut després d’haver pagat una bicicleta amb dos bitllets de 500 euros falsos. Just en sortir de la comissaria l’arrestat va avisar en Roger. Els diners eren seus. I la seva detenció podria haver aixecat la llebre. El Roger va optar per amagar tots els diners, en una bossa d’esport, en una zona de bosc a tocar de casa seva, a Cervelló. La mala sort va jugar contra seu. Un home va trobar la bossa i quan va anar al banc a ingressar-ho, pensant que s’havia fet ric de la nit al dia, es va emportar una bona sorpresa: els bitllets eren falsos. Sabent que podia acabar a la presó si no ho deia, va presentar-se a la comissaria dels Mossos i va entregar els 4,3 milions d’euros de bitllets falsos.

Una bicicleta i una bossa de 4,3 milions d'euros falsos

I aquí és quan els investigadors de la UCFM, liderades pel sergent Sergi Sánchez, van començar a lligar caps. Els dos bitllets que havien confiscat dies abans en el pagament de la bicicleta i els bitllets de la bossa eren exactament els mateixos, eren la mateixa partida de falsificacions. La bossa va ser clau per seguir la investigació. Els Mossos hi van trobar la peça que connectava el Roger, propietari d’una casa a deu metres d’on s’havia trobat la bossa, amb un Dream Team de falsificadors veterans i el cap d’una organització de crim organitzat albanokosovar. I les pistes van acabar a la presó de Picassent on van poder saber que quatre de les persones fitxades que havien tocat la bossa havien compartit mòdul i amistat en aquesta presó del País Valencià.

 

Els Mossos van saber que d’aquests quatre, tres tenien antecedents per falsificació de moneda. El líder era un tal Tomás, un home que ja havia estat detingut per falsificar bitllets de 500 euros de molta qualitat. També un tal José i un tal Alberto, els dos també amb antecedents. Un d’ells va ser detingut fa temps per haver falsificat bitllets de 50 euros. El quart, en Gabriel, era un home que va ser extradit des de l’Amèrica Llatina quan després d’escapar d’una presó espanyola aprofitant un permís va anar allà a treballar a un orfenat i el van enxampar abusant de menors. En tenir la nacionalitat espanyola i ser buscat per les autoritats d’aquí, el van retornar, i va ingressar a Picassent, on va fer conxorxa amb els altres tres falsificadors.

Tot pensat a la presó de Picassent: tres falsificadors i un pedòfil

Les coses ja començaven a quadrar, però encara faltaven peces. A la presó van ordir el pla i va ser quan van sortir-ne que van aconseguir, a través d’una inversió feta pel detingut albanokosovar, el finançament per posar en marxa la impremta. Segons les investigacions de la policia catalana, aquest grup criminal va invertir 500.000 euros. El negoci valia la pena. Els experts en falsificació de bitllets oferien una qualitat impressionant, però necessitaven molts diners per posar en marxa les màquines i necessitaven finançament.

Aprofitant-se del Gabriel, que no estava sota la lupa de la policia, van aconseguir viatjar a la Xina per importar els productes que necessitaven, a més de les màquines, per falsificar els bitllets. Segons la policia, han pogut fer més de 8 milions d’euros d’uns bitllets gairebé perfectes. Els experts d’aquesta unitat especialitzada dels Mossos fins que no li van agafar el truc, tenien veritables problemes per detectar els bitllets falsificats del Tomàs i els seus amics.

Els Mossos creuen que la bossa que es va trobar a Cervelló, la que en Roger va treure de casa seva per evitar que els hi trobessin si hi anava la policia a fer un escorcoll, era el pagament que la banda havia de fer als que n’havien finançat l’operació. Tot i això, com que els bitllets, per la falta de productes, per culpa del tancament de fronteres per culpa de la pandèmia, no estaven acabats, el líder de la banda albanokosovar va encarregar-ne al Roger la custòdia.

De Ronda a la porta de la nau, a la Nucía

Abans de poder explotar la investigació faltava encara saber on tenien la nau amb les màquines. Tot i els seguiments amb balises als vehicles i les escoltes telefòniques, els integrants de la banda no van donar cap pista a la policia. Prenien grans mesures de seguretat i també portaven inhibidors per evitar ser caçats. Els homes i dones del sergent Sánchez no es van rendir. Un dia van detectar que un dels membres de la banda s’havia comprat un cotxe de segona mà a Ronda, a Màlaga, i el van seguir, durant més de cinc hores, fins que va arribar a una nau de la Nucía, a tocar de Benidorm. L’home va anar-hi a buscar unes eines per arreglar el cotxe i va portar, sense voler-ho, la policia fins a la nau.

foto 3 rbn8STS
Imatge d'una de les màquines intervingudes pels Mossos d'Esquadra i la Nucía en l'explotació del cas Sentinel / CME

Quan es va tenir l’ordre judicial per assaltar la nau, van comprovar que no s’havien equivocat. L’operatiu, que es va fer amb col·laboració amb la Policia Nacional i l'Europol, va permetre trobar la maquinària que la banda feia servir per falsificar els bitllets i també va servir per detenir els quatre veterans —els tres falsificadors i el pedòfil Gabriel—, l’home que guardava els diners a Cervelló, el Roger; un dels membres de la banda que va finançar l’operació —la policia busca els altres implicats— i també quatre “col·locadors” de bitllets falsos a Màlaga. Tots menys aquests darrers, van ingressar a presó el passat dia 24 de setembre.

Ofertes de Marsella i del Brasil: por a morir

De la investigació s’ha pogut saber que els quatre, després d’haver entregat els bitllets als seus socis criminals, havien iniciat negociacions amb dues organitzacions criminals de l’estranger per desplaçar les seves màquines i tornar a començar. Un grup criminal ubicat a Marsella els oferia fabricar bitllets de 50 euros sota el seu control. Una màfia brasilera els hi oferia instal·lar-se sota la seva protecció allà i fabricar bitllets de dòlars i de reals brasilers, però la por que els matessin després de saber com es feien, els va fer enrere.

De moment, tindran temps a la presó per continuar pensant la seva propera jugada. La policia ha pogut acreditar, presumptament, que formaven una organització criminal, i, per tant, com pertoca en delictes de falsificació de moneda on s’acredita aquest tipus d’organització, el cas serà derivat del jutjat de Sant Feliu de Llobregat a l’Audiència Nacional.

Encara apareixen bitllets de 500 euros del Tomás i els seus amics

Segons el Banc d'Espanya l'organització va arribar a posar en circulació 8 milions d'euros. Si bé se n'han pogut recuperar bastants, com la bossa de Cervelló, encara en queden milers corrent per Europa. Tal com ha pogut saber ElCaso.cat, aquesta setmana els Mossos d'Esquadra n'han localitzat i intervingut quatre més, que també són de la factoria Tomás, a Barcelona.