S'aproximen les festes nadalenques i molta gent aprofita per gaudir d'uns dies de vacances per desconnectar de la rutina i la feina. És habitual, a més de fer les tradicionals trobades amb amics i familiars, que moltes persones decideixin fer alguna escapada a un poble o viatjar a una ciutat o un país que encara no han visitat. En aquest cas, però, cal anar amb molt de compte a l'hora de reservar allotjament, ja que en alguns casos ens podrien estar estafant. Sense anar més lluny, a Barcelona, fa uns dies es va detenir un home que oferia falsos lloguers d'habitacions per poder-se quedar els diners en metàl·lic de les fiances.

Aquest és només un tipus de les moltes estafes en les quals es pot caure a l'hora de buscar allotjament en un hotel o un apartament. En alguns dels fraus, els habitatges que s'ofereixen per llogar pot ser que ni tan sols existeixin. En aquests casos, els estafadors, que exigeixen el pagament per avançat, al·leguen que no poden ensenyar l'apartament perquè viuen en una altra província o, fins i tot, a l'estranger. En altres casos, els ciberdelinqüents, a l'hora de fer la reserva, redirigeixen a les víctimes a una pàgina web fraudulenta, que simula ser alguna de les més conegudes, i aconsegueix totes les dades personals i bancàries de la persona que estava buscant allotjament.

Com evitar aquestes estafes?

Des dels Mossos d'Esquadra, davant aquesta situació, recomanen fer la reserva en llocs de confiança i sospitar de gangues que et puguin arribar al correu electrònic. També s'han d'utilitzar mètodes de pagament segurs, evitant transferències directes al propietari i desconfiant dels pagaments fora de plataformes reconegudes. A l'hora de busca l'allotjament, cal comprovar que la pàgina web sigui real i no un lloc fraudulent, llegir ressenyes i opinions d'altres usuaris i preguntar a l'amfitrió qualsevol dubte que es pugui tenir. Si ho fas d'aquesta manera, el més segur és que no caiguis en l'engany i puguis gaudir de les teves vacances de Nadal d'una manera segura i tranquil·la.