El telèfon mòbil és una eina que s'ha tornat indispensable per a moltes persones, gràcies a les nombroses aplicacions els mòbils poden fer moltes funcions diferents i han passat a ser més que elements per comunicar-nos amb trucades.

Anteriorment, aquests aparells estaven pensats únicament per fer i rebre trucades, però els avenços tecnològics i la possibilitat de connectar-se a internet a través d'ells ho va canviar tot. Podem utilitzar el telèfon com GPS, com reproductor de música, podem aconseguir dades sobre una ruta o gairebé qualsevol cosa que ens puguem imaginar, cada dia es desenvolupen noves apps i les possibilitats són gairebé infinites.

Encara que els avenços tecnològics han ajudat que els nostres telèfons mòbils puguin fer milers de coses, també tenen el seu costat negatiu. Moltes persones són addictes a les xarxes socials i els costa molt estar un temps sense mirar la pantalla del seu dispositiu.

És un problema que, a priori, podríem pensar que afecta més als joves, però també hi ha persones de mitjana edat que passen moltes hores a les xarxes socials o jugant i pateixen quan no poden utilitzar el seu telèfon, aquesta por és coneguda com a nomofòbia.

Què és la nomofòbia?

Es tracta d'una por, que cada vegada tenen més persones. És producre d'haver de passar molt temps sense poder utilitzar el telèfon mòbil. Ha augmentat, en gran manera, per la irrupció d'aquests dispositius en la nostra vida quotidiana. Cada vegada és més difícil trobar gent que no tingui un mòbil.

El nom 'nomofòbia' va ser encunyat per l'oficina de correus britànica, també coneguda com a Royal Mail. L'institut demoscòpic YouGov va ser l'encarregat de realitzar una investigació relacionada amb com afectava un grup determinat de persones l'absència del seu telèfon mòbil.

iPhone / Pixabay

L'estudi va iniciar el 2011 i van analitzar el comportament de 2163 persones i els resultats van ser realment sorprenents i preocupants. Segons Royal Mail, el 53% dels britànics senten ansietat quan no poden accedir al seu telèfon mòbil. Els resultats van dictaminar que els homes solen sentir més ansietat que les dones.

Les persones que pateixen la nomofòbia tenen diversos símptomes que poden agreujar-se si el temps que passen sense el seu telèfon es prolonga més de l'esperat. Algunes de les persones que van participar en l'estudi el 2011 van presentar ansietat recurrent, mal de cap, taquicàrdies, mal d'estómac i pensaments obsessius.

El test per conèixer el grau de dependència que tens del mòbil

Un equip d'investigadors de l'Institut d'Addiccions i del Centre de Prevenció del Deteriorament Cognitiu de l'Ajuntament de Madrid han elaborat un test que els usuaris de telèfons mòbils poden respondre per comprovar en quin grau els dona ansietat el no tenir accés al seu mòbil.

El test va ser publicat en la pàgina web de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Són 20 preguntes que es responen de forma positiva o negativa. Les qüestions són les següents:

  1. Dediques més temps del que creus que deuries a estar connectat a Internet amb objectius diferents els de la feina?
  2. Et costa estar sense Internet molts dies?
  3. S'han queixat els teus familiars de les hores que dediques a Internet?
  4. Tens problemes per controlar l'impuls de connectar-te a Internet o has intentat sense èxit reduir el temps que li dediques?
  5. Utilitzes el telèfon mòbil més sovint o per més temps del que necessites?
  6. T'han comentat en alguna ocasió persones del teu entorn que utilitzes molt el mòbil per parlar o enviar missatges?
  7. Si algun dia no tens el mòbil, et sents incòmode o com si et faltés una cosa molt important?
  8. Has intentat reduir l'ús del mòbil sense aconseguir-ho de forma satisfactòria?
  9. Dediques més temps del que creus que deuries a jugar a la videoconsola o jocs d'ordinador o del mòbil?
  10. Es queixa la teva família que passes massa temps jugant amb la videoconsola, l'ordinador o el mòbil?
  11. Et costa estar diversos dies sense utilitzar la videoconsola o els jocs d'ordinador o el mòbil?
  12. Has intentat sense èxit reduir el temps que dediques a jugar amb la videoconsola, l'ordinador o el mòbil?
  13. Dediques més temps del que creus que deuries a xatejar per WhatsApp a través del mòbil?
  14. T'han dit els teus familiars o amics que passes massa temps xatejant per WhatsApp?
  15. Et costa passar temps sense consultar WhatsApp per comprovar si tens nous missatges?
  16. Has intentat alguna vegada sense èxit reduir el temps que dediques a WhatsApp?
  17. Dediques més temps del que creus que deuries a participar en Facebook, Twitter, Instagram o de similars?
  18. T'han dit els teus familiars o amics que passes massa temps en xarxes socials?
  19. Et costa passar temps sense consultar xarxes socials per veure les novetats?
  20. Has intentat alguna vegada sense èxit reduir el temps que dediques a les xarxes socials?