Les falsificacions, estafes i robatoris per la campanya nadalenca d'enguany ja han començat. La Guàrdia Civil, dins de l'operació FARAX, ha desarticulat un magatzem a Riudecanyes (Baix Camp) on també elaboraven productes falsos que després venien a través d'Internet. Els agents han intervingut més de 5.500 peces de roba copiades, que estan valorades aproximadament en tres milions d'euros, procedint, per aquesta gran quantitat de diners, al bloqueig de tres comptes bancaris i el tancament de dues pàgines web. En aquests moments, hi ha cinc persones investigades per aquests fets, tres de nacionalitat romanesa, un d'origen peruà i un altre colombià. Però, com era aquest negoci que hagués arribat al seu punt àlgid al Nadal i d'on procedien les mercaderies?

 

Així oferien i transportaven la roba de luxe a Riudecanyes

L'escorcoll s'ha produït a la localitat de Riudecanyes, on s'ha localitzat un gran magatzem de roba falsificada de diverses marques de luxe i diners en efectiu. No obstant això, l'operació va iniciar-se el passat juny, quan la Guàrdia Civil va tenir coneixement que una persona estava distribuint els productes falsos a través d'Internet. Poc després, durant la investigació, va arribar una denúncia d'un afectat a l'octubre, la qual cosa va permetre descobrir que hi havia diverses webs on s'oferien els productes. Segons apunten a ElCaso.cat fonts properes al cas, també es publicitaven a xarxes socials com Facebook i X (antiga Twitter). I els agents també van trobar diverses societats mercantils, de les quals eren administradores diverses de les persones investigades.

Però la roba, tot i que molta es fabricava al magatzem del Baix Camp, hi havia una línia directa entre Romania i Riudecanyes. La Guàrdia Civil va comprovar que a l'habitatge arribaven grans quantitats de paquets que eren portats en vehicles d'una empresa dedicada al transport de mercaderies entre el país d'Europa de l'Est i Catalunya. Els paquets contenien les peces de roba falsificada i altres objectes, i en moltes ocasions aprofitaven el flux de paquets per donar sortida als productes que havien d'arribar als compradors

Feina i rols dels investigats

El clan de falsificacions estava perfectament estructurat i tots tenien rols definits. Uns elaboraven peces tèxtils, imitant models de roba de marques comercials d'alta gamma i els altres oferien a Facebook i X els productes per posteriorment facilitar la compra a través de pàgines web gestionades directament per membres de l'organització. Aquests realitzaven llargues jornades diàries, sense poder sortir de la casa unifamiliar de Riudecanyes que feia les funcions de fàbrica i magatzem.

La Guàrdia Civil ha intervingut, en total, 5.513 peces de roba valorades, aproximadament, en tres milions d'euros, així com altres articles com perfums i calçat infantil, també falsos, i diferent material informàtic. Respecte als diners en efectiu, han comissat 1.840 euros. La investigació l'ha dut a terme l'Equip de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Tarragona a través de l'Equip Territorial de Salou i dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 3 dels de Reus.